Categories: News

Арциз стає більш екологічним

Арцизька громада зробила крок на шляху реформування збору відходів. Тут офіційно запроваджується роздільний збір відходів й почали із найбільш шкідливого для довкілля – пластику.

Благодійний фонд “Європейська Фундація для України” передав місту Арциз 10 контейнерів для збору ПЕТ-пляшок, реалізуючи грантову ініціативу «Упровадження роздільного збору сміття – поштовх до розвитку громади». Фінансування закупівлі проводилось завдяки проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія», що здійснюється ВБО «Інститут місцевого розвитку».

Місця для встановлення контейнерів були визначені раніше – в ході онлайн-голосування, організованого місцевою владою серед мешканців Арцизу в квітні-травні 2024 року. Завдяки самим активним громадянам було визначено 10 локацій для екологічних “острівців”, куди тепер будуть встановлені сітчасті контейнери для збирання ПЕТ-пляшок.

Подібне залучення населення для визначення місць розташування контейнерів – це не лише використання інструментів демократичного управління громадою. Це демонструє місцевим жителям, що вони також відповідальні за створення затишку і комфорту в громаді, а розвиток громади залежить від дій і свідомості кожної людини.

Для фіксації і збереження результатів онлайн-голосування на сайті Арцизької міської ради тепер запроваджено спеціальний розділ “Консультації з громадcькістю”, де розміщено офіційний звіт про онлайн-голосування й вибраними локаціями:

Вивезенням пластикових відходів, які будуть збиратись в нові сітчасті контейнери, займатиметься Комунальне підприємство “Благоустрій” Арцизької міськради.

Що далі має відбуватись з відсортованим пластиком? Збір, сортування, переробка, подальше використання. Ніяких полігонів і сміттєзвалищ, адже при роздільному зборі використаний пластик не потрапляє в природу

Одним із сучасних способів переробки ПЕТ-пластику (поліетилентерефталату) є подрібнення пластику на дрібні пластівці (або флекс), які потім використовуються на вторинному виробництві. Так, з ПЕТ-флексу виготовляється різна тара, хімічне волокно, з якого надалі роблять усім нам відомий синтепон тощо. Після повторного плавлення флекс зберігає свої первинні якісні властивості – жорсткість при розтягуванні, прозорість, зносостійкість, гнучкість.

Широкий спектр застосування флексу відкриває великі перспективи для виробників виробів із переробленого пластику. Зокрема, з ПЕТ-пластівок виробляється величезна кількість виробів, серед яких:

  • Волокно (для пошиття текстильних виробів);
  • Геосинтетика;
  • Різноманітний пластиковий інвентар – для прибирання, спорту, ігор;
  • Синтетичний ворс для килимових покриттів;
  • Гранулят для виробництва ПЕТ-преформ;
  • Обв’язувальна стрічка, плівка для пакування тощо.

Грамотний підхід до утилізації, сортування та переробки сміття здатний знизити шкідливий вплив людини на природу, а також почати відновлювати вже завдану шкоду. А навчання дітей екологічному споживанню й екологічній поведінці формуватиме у підростаючого покоління більш свідоме ставлення до відходів. Саме тому, грантовою ініціативою також були охоплені і навчально-культурні заклади Арцизу, для яких Благодійний фонд “Європейська Фундація для України” передав книжки з еко-виховання.

Дбаємо про екологічне майбутнє разом!

Investigator

Recent Posts

Справедливий суд в умовах несправедливої війни: механізми та моральні дилеми забезпечення гарантій

Українська система кримінальної юстиції функціонує у безпрецедентних умовах, коли існує необхідність забезпечити відповідальність за міжнародні…

4 тижні ago

Фонд держмайна продає в Одесі багатоповерхову будівлю за вартістю квартири. Але є нюанси

19 липня, під кінець робочого тижня, в Державній системі онлайн аукціонів «Прозорро.Продажі» оприлюднено оголошення про…

2 місяці ago

Бессарабський форум у Болграді: вірний шлях до інвестицій

Перший міжнародний Бессарабський економічний форум відбувся в місті Болград, на півдні Одеської області. Для проведення…

4 місяці ago

Арцизька громада: на часі екологічні рішення в рамках грантової ініціативи

Нове законодавство у сфері управління відходами потребує рішучих кроків від громад, які отримали і нові…

5 місяців ago

Культурна спадщина Болградщини: оновити, щоб зберегти

Болград в складних умовах воєнного стану й обмеженого бюджетного фінансування зберігає свою культурну спадщину. Як…

5 місяців ago

Radio România: Noul comandant-șef al Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrski, face audit în armată

Ucraina duce lipsă de personal militar. O nouă lege este discutată în Rada Supremă de…

7 місяців ago