Корумпована влада намагається корумпувати громадянське суспільство, випестуючи для себе зручну та зрозумілу громадськість, яка буде завжди підтримувати владу в обмін на різноманітні преференції.

Одеса відчула це на собі, коли в суді обирався запобіжний захід для одеського мера Геннадія Труханова – підозрюваного в корупційних правопорушеннях, що нанесли мільйонних збитків громаді.

Виявилось, що мера-корупціонера неможливо узяти під варту, оскільки понад 60 громадських та благодійних організацій відчули загрозу своєму існуванню.

Детальний аналіз цих організацій показав, що певна частина з них свідомо підтримують Труханова, але більшість заявили про таку підтримку, оскільки регулярно отримували або пільги в орендній платі, або бюджетні кошти на реалізацію проектів, або матеріальну допомогу своїм керівникам. Крім того, як з’ясувалось на наступному судовому засіданні, деякі організації, заявили про підтримку Труханову під тиском, оскільки залежать саме від пільг в орендній платі чи від організаційної підтримки структурних підрозділів одеської мерії.

Кістяк утриманців мерії складають громадські організації, які були утворені за часів Радянського Союзу та власне за ініціативи радянських органів. Їх утворювали у вигляді територіально розгалуженої мережі серед соціально вразливих верств населення з метою акумулювання найбільш активних, їх подальшого матеріального чи морального заохочення та зниження завдяки цьому соціальної напруги. Поступово в таких організаціях сформувались споживацькі настрої і вони стали зручною електоральною базою – готовою підтримати будь-кого в обмін на «гречку» чи інші преференції, а їх територіальні відділення – опорними пунктами для передвиборчої агітації.

Водночас, влада продовжує використовувати електоральний потенціал цих організацій, регулярно «підгодовуючи». Одночасно для забезпечення лояльності, усувалися небажані керівники організацій, не готові до співпраці, або створювалися організації-клони, які на себе перебирали функції, преференції та членів від нелояльних організацій.

Серед таких організацій, які нам лишились від «радянської спадщини»та вирішили підтримати Труханова Г.Л.:

1. Організація ветеранів міста Одеси, код ЄДРПОУ 20997768, юридична адреса: м. Одеса, вул. Пушкінська, 24, фактична адреса: м. Одеса, вул. Льва Толстого, 12.

Вказана організація систематично отримує пільги рішеннями Одеської міської ради, якими встановлювався розмір орендної плати 1 грн. на рік: на 2016 рік – на 2 приміщення: по вул. Льва Толстого, 12 (приміщення 1-го поверху 116,8 кв.м), по вул. Пироговська, 19 (приміщення цокольного поверху 85,1 кв.м); на 2017 і 2018 рік – лише на 1 приміщення: по вул. Льва Толстого, 12 (приміщення 1-го поверху 116,8 кв.м).

Крім того, отримували пільги районні організації ветеранів, які входять у склад Організації ветеранів міста Одеси:

  • Рада Київської районної організації ветеранів м. Одеси – на приміщення по вул. Академіка Корольова, 9, кім. 104 (приміщення 1-го поверху 16,0 кв.м);
  • Приморська районна організація ветеранів війни, праці та військової служби міста Одеси – на приміщення по вул. Пироговська, 5 (приміщення 1-го поверху 107,9 кв.м).

Також слід зазначити, що Одеська міська рада щорічно передбачає фінансування громадських організацій ветеранів. Наприклад, на 2017 рік передбачалось 952,4 тис.грн. в рамках Міської цільової програми надання соціальних послуг та інших видів допомоги незахищеним верствам населення міста Одеси на 2016-2017 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради №1332-VII від 07.12.2016. Головні розпорядники коштів – Департамент праці та соціальної політики (516,2 тис.грн.) і Департамент внутрішньої політики (436,2 тис.грн.).

На 2018 рік передбачено 2,0 млн.грн. на фінансову підтримка громадських організацій ветеранів міста Одеси для здійснення статутної діяльності в рамках «Міської цільової програми надання соціальних послуг та інших видів допомоги незахищеним верствам населення міста Одеси на 2018-2020 роки», затвердженої рішенням Одеської міської ради № 2742-VII від 14.12.2017. Головний розпорядник коштів – Департамент внутрішньої політики (уся сума).

Але розподіл цих коштів здійснюється не головним розпорядником коштів, а робочою групою, яка утворюється розпорядженням Одеського міського голови. Зокрема, розпорядженням № 223 від 17.03.2016 була створена робоча група з визначення громадських організацій ветеранів міста Одеси для надання фінансової підтримки у 2016-2017 роках, яку очолював Ієремія Василь Володимирович, депутат Одеської міської ради (Опозиційний блок), голова постійної комісії з питань соціальної політики та праці. Як приклад видачі грошової допомоги на підставі звернення голови організації ветеранів м. Одеси Добровольського В.А. – розпорядження Одеського міського голови від 12.06.2017 №531 про видачу 500 грн. 155 громадянам Одеси.
Також Організація ветеранів міста Одеси протягом 2014-2017 років отримала 115,0 тис.грн. на реалізацію соціального проекту «Сприяння ветеранського руху в м. Одесі» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси.

2. Громадська спілка «Одеська міська організація Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)»код ЄДРПОУ 40009344, адреса: м. Одеса, вул. Троїцька, 17, офіс 1 (цокольний поверх). Керівник Оборін Костянтин Вікторович.
Згідно з юридичною адресою, спілка розташовується разом з іншими організаціями, керівником яких також є Оборін Костянтин Вікторович: 

  • ТОВ «Аероклуб «Одеса»,
  • ГО «Територіальне відділення Спілки ветеранів Афганістану м.Одеси»,
  • Спілка громадських організацій «Союз об’єднань ветеранів війни, збройних сил та спецслужб України», який разом з Одеською обласна організація Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)

Оборін К.В. двічі нагороджувався міською владою при різних мерах: в 2009 році – Почесною відзнакою Одеського міського голови «Знак пошани» (розпорядження Одеського міського голови №1822-01 р від 31.08.2009), в 2016 році – Почесною відзнакою Одеського міського голови «Подяка», розпорядження № 861 від 30.08.2016.

На даний момент Оборін К.В. входить у склад робочої групи з надання допомоги ветеранам війни та сім’ям загиблих (померлих) воїнів на території інших держав, під час воєнних дій та конфліктів на території України, які зареєстровані та фактично проживають у місті Одесі, розпорядження Одеського міського голови №886 від 16.09.2015. 

Організація-підписант – «Одеська міська організація Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)» у 2017 році отримала 33,7 тис.грн на реалізацію соціального проекту «Захист громадських прав та соціальна підтримка інвалідів війни, родин загиблих учасників бойових дій та ветеранів війни міста Одеси» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси відповідно до розпорядження Одеського міського голови № 247 від 03.04.2017.

Інша очолювана Оборіним громадська організація «Територіальне відділення Спілки ветеранів Афганістану м.Одеси» протягом 2014-2016 році отримала загалом 95,0 тис.грн. на реалізацію соціального проекту «Єднання ветеранів у патріотичній роботі» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси. Крім того, вказана організація отримала в пільгову оренду приміщення подвалу 63,1 кв.м по вул. Лейтенанта Шмідта, 24.

Також слід відзначити, що співзасновник організації-підписанта – Одеська обласна організація Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), а також організації, які входять до її складу (крім вище вказаних очолюваних Оборіним, систематично отримують пільги рішеннями Одеської міської ради у вигляді встановлення розміру орендної плати 1 грн. на рік за приміщення, які перебувають у комунальній власності:

  • ГО «Одеська обласна Спілка ветеранів інвалідів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)» – на нежилі приміщення 2-го поверху літ. «В» 187,9 кв.м по вул. Пастера, 36;
  • ГО «Одеський комітет ветеранів війни в Афганістані» – на 2 приміщення по вул. Генерала Бочарова, 21-а (приміщення 1-го поверху 71,2 кв.м), по пров. Світлий, 14 (приміщення технічного поверху 239,1 кв.м);
  • ГО «Спілка ветеранів Афганістану та збройних сил» – на приміщення 1-го поверху 54,9 кв.м по вул. Люстдорфська дорога, 162;
  • ГО «Спілка ветеранів Афганістану Київського району м. Одеси» – на приміщення технічного поверху 103,3 кв.м по вул. Інглезі, 3/1;
  • Спілка ветеранів Афганістану Малиновського району – на приміщення 1-го поверху 82,0 кв.м по вул. Інглезі, 8;
  • Спілка ветеранів Афганістану Суворовського району м. Одеси – на приміщення 1-го поверху 48,6 кв.м по вул. Академіка Заболотного, 4 кв. 78.

Більш детальне розслідування щодо громадських організацій «афганців» за посиланням 

3. Одеське міське товариство інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», код ЄДРПОУ 03583338,  юридична адреса: м. Одеса, вул. Мала Арнаутська, 23. Керівник Леонова Алла Олександрівна.
Вказана організація систематично отримує пільги рішеннями Одеської міської ради, якими встановлювався розмір орендної плати 1 грн. на рік – на 3 приміщення: по вул. Мала Арнаутська, 23 (приміщення 1-го поверху та підвалу 94,0 кв.м), по вул. Колонтаївська, 37 (приміщення 1-го поверху 62,0 кв.м), вул. Пастера, 60 (приміщення підвалу 16,5 кв.м). Крім того, пільги на приміщення отримували 7 колективних членів даного товариства: Громадська організація Товариства інвалідів Жовтневого району, Ленінське районне товариство інвалідів м. Одеси, Київське районне товариство інвалідів м. Одеси, Товариство інвалідів Приморського району, Громадська організація «Товариство інвалідів Центрального району м. Одеси», Громадська організація «Товариство інвалідів Іллічівського району», Громадська організація «Товариство інвалідів Суворовського району м. Одеси».
Також Одеське міське товариство інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» отримало 18,75 тис.грн. на реалізацію соціального проекту «Допомога інвалідам, інвалідам – вимушеним переселенцям з території АТО, у вивченні англійської мови» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2016 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови № 264 від 31.03.2016.
Голова Одеського міського товариства інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» Леонова Алла Олександрівна входить до складу Координаційної ради керівників громадських та благодійних організацій при Одеському міському голові відповідно розпорядження №1178 від 03.12.2015. Крім того Леонова А.О. отримувала двічі матеріальну допомогу в межах відзначення Міжнародного дня інвалідів 1 000 грн. відповідно до розпоряджень міського голови від 22.12.2016 № 1301 та від 14.12.2017 №1260.

Серед підписантів виявилась також член ОМТІН – громадська організація «Товариство інвалідів Суворовського району м.Одеси», код ЄДРПОУ 20994333, юридична адреса: м.Одеса, вул. Героїв Сталінграду, 56.Керівник організації Гаманюк Валентина Павлівна була довіреною особою народного депутата України Голубова Д.І. під час позачергових виборів у Верховну Раду України в 2014 році, а на даний момент входить до складу: 
  • Координаційної ради керівників громадських та благодійних організацій при Одеському міському голові відповідно розпорядження №1178 від 03.12.2015,  
  • Піклувальної ради департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, розпорядження Одеського міського голови № 342 від 19.04.2017,  
  • комісії з визначення осіб, які потребують адресної муніципальної допомоги та перебувають у складних життєвих обставинах і не мають змоги своєчасно та в повному обсязі сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги – відповідно до розпорядження Одеського міського голови №05 від 12.01.2016.
Крім того, Гаманюк В.П. також двічі отримувала матеріальну допомогу 1 000 грн. до Міжнародного дня інвалідів.

4. Підприємство об’єднання громадян «Одеське учбово-виробниче підприємство «Українського товариства сліпих», код ЄДРПОУ 03967866, юридична адреса:м. Одеса, вул. Варненська, 21.
Одеське учбово-виробниче підприємство УТОС отримує кошти з Бюджету міста Одеси в рамках Міської програми «Рівність» на 2016-2019 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради №262-VII від 03.02.2016:

  • відшкодування витрат за надані послуги у вигляді супроводу інвалідів по зору – 93,3 тис.грн. щорічно;
  • відшкодування витрат за надані послуги у вигляді гарячого харчування для працівників-інвалідів – 315,0 тис.грн. щорічно;
  • придбання обладнання для створення та організації спеціальних робочих місць осіб з обмеженою працездатністю на підприємстві для працевлаштування 2 осіб з порушенням зору – 499,9 тис.грн. в 2016 році.

Керівник підприємства Качановський Юрій Анатолійович був нагороджений Почесними відзнаками Одеського міського голови «Подяка» (в 2006) і «Трудовая слава» (в 2011). В 2015 році Качановський Ю.А. був призначений радником Одеського міського голови Труханова Г.Л. на громадських засадах з 01.09.2015, розпорядження №1135 К від 31.08.2015.

5. «Одеське міське добровільне товариство «Союз-Чорнобиль» і Приморська районна організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» 
Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Союз Чорнобиль України» заснована ще за часів СРСР і органи влади звертались саме до цієї організації за списками «справжніх чорнобильців» та членів їх сімей, оскільки дані органів соціального захисту за цим напрямком не є повністю достовірними, враховуючи корупційну процедуру встановлення статусу учасника ліквідації аварії на ЧАЕС, яка існувала з 1990-х років. 
У зв’язку з цим, члени саме цієї організації отримують матеріальну допомогу, нагороди тощо від міської влади. Так, саме ця організація фігурує в Положенні про порядок надання адресної матеріальної грошової допомоги мешканцям міста Одеси, затвердженому рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради №131 від 31.07.2014.  Крім того, саме члени цієї організації отримували нагороди міської влади як “чорнобильці”.
Голова Приморської районної громадської організації «Союз Чорнобиль» Король Володимир Степанович є заступником голови Координаційної ради керівників громадських та благодійних організацій при Одеському міському голові, керуючий роботою секції громадських організацій,  відповідно розпорядження №1178 від 03.12.2015, а також входить до складу Піклувальної ради департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, розпорядження Одеського міського голови № 342 від 19.04.2017. Крім того, він був нагороджений Почесною відзнакою Одеського міського голови «Трудовая слава», розпорядження № 1256 від 14.12.2017.

Ще одна група – організації, які створювались вже в незалежній Україні тими, хто не за задовольнився існуючими громадськими організаціями і створював свої, нерідко, для участі в грантових конкурсах. 

Вони пристосувались працювати з міською владою регулярно отримуючи преференції у вигляді пільгової орендної плати, коштів на реалізацію соціальних проектів:

1. Одеська міська благодійна організація допомоги дітям с синдромом Дауна «Сонячні діти», код ЄДРПОУ 38109310, юридична адреса: м. Одеса, вул. Генерала Бочарова, буд. 24/26, кв. 30. Вказана організація отримала в 2012 в оренду приміщення підвалу 100,9 кв.м на вул. Єлісаветинська, 15, і регулярно отримувала пільгу у вигляді орнедної плати 1 грн. на рік.
Керівник Зятькова Оксана Анатоліївна двічі отримувала матеріальну допомогу 1000 грн. до Міжнародного дня інвалідів.

2. Громадська організація «Особливі діти», код ЄДРПОУ 37759471, юридична адреса: м.Одеса, вул. Мала Арнаутська, 23 – співпадає з адресою Одеського міського товариства інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», отже приміщенням може користуватись безкоштовно. Керівник організації Шульга Ірина Олександрівна нагороджена Почесною грамотою виконавчого комітету Одеської міської ради, рішення № 14 від 26.01.2017,а також двічі отримувала матеріальну допомогу 1000 грн. о Міжнародного дня інвалідів.

3. Благодійний фонд «Молодий інвалід», код ЄДРПОУ 25051731, юридична адреса: м. Одеса, вул. Архітекторська, 16, корп. 1, кв. 112. Керівник Габерстро Алла Володимирівна
Фонд систематично отримує пільги рішеннями Одеської міської радиу вигляді пільгової оплати за приміщення – встановлено розмір орендної плати 1 грн. на рік на 2 приміщення по вул. Князівська, 16 (приміщення підвалу 134,3 кв.м), по пров. Маяковського, 7 (приміщення підвалу 116,4 кв.м) 
Цікавим є той факт, що керівник фонду Габерстро Алла Володимирівна на Офіційному сайті міста Одеси фігурує ше в новині за 06.02.2008 року відносно перемоги БФ «Молодий інвалід» в конкурсі «Православна ініціатива» та отриманні премії 250,0 тис.рос.руб. на обладнання Центру адаптації молодих інвалідів. 
В усіх інших випадках  на Офіційному сайті міста Одеси, в якості голови (президента) правління БФ «Молодий інвалід» фігурує Габерстро Валерій Едуардович, який у такому статусі:

  • входить у склад комісії з розгляду питань про нагородження Почесними відзнаками Одеського міського голови   
  • був нагороджений цінним подарунком (наручним годинником) відповідно до розпорядження Одеського міського голови №238 від 24.03.2015,
  • є заступником голови Координаційної ради керівників громадських та благодійних організацій при Одеському міському голові, керуючий роботою секції благодійних організацій, відповідно розпорядження №1178 від 03.12.2015

4. Громадська організація «Об’єднання багатодітних, малозабезпечених сімей та матерів-одиначок «Надія», код ЄДРПОУ 39859742, юридична адреса: м. Одеса, вул. Петра Лещенко, 37. 
Керівник Каськова Світлана Кирилівна отримувала матеріальну допомогу:

  • 1,5 тис.грн. – розпорядження Одеського міського голови №1096 від 04.11.2014 «Про надання одноразової матеріальної допомоги 42-м громадянам м. Одеси, які перебувають у складній життєвій ситуації», 
  • 4,0 тис.грн. – розпорядження Одеського міського голови № 929 від 20.09.2016 «Про надання адресної грошової допомоги в особливих випадках».

Співзасновник організації Пархоменко Ірина Євгенівна також отримувала матеріальну допомогу:

  • 50,0 тис.грн. – видано після особистого прийому міського голови, розпорядження №901 від 21.09.2015 «Про надання допомоги на придбання будівельних матеріалів для проведення ремонту будинку багатодітної сім’ї Пархоменко І.Є.», 
  • 5,0 тис.грн. – розпорядження Одеського міського голови № 809 від 16.08.2016 «Про надання адресної грошової допомоги в особливих випадках».

5. Молодіжна громадська організація «Фонд «Злата Лада», код ЄДРПОУ 25829633, юридична адреса: м. Одеса, вул. Преображенська, 42, кв. 3. Керівник Ніколаєнко Олена Євгенівна
За часів мерства Гурвіца Е.Й., керівник МГО Ніколаєнко О.Є. очолювала координаційно-консультативну раду громадських організацій м. Одеси при міському голові та на цій посаді отримала Почесну відзнаку «Подяка». Потім була членом координаційної ради керівників громадських та благодійних організацій при Одеському міському голові та отримувала Почесну відзнаку «Знак пошани». 
Рішенням Одеської міської ради №267-VI від 04.01.2011 Ніколаєнко О.Є. був проданий котедж № 27, розташований за адресою: м. Одеса, вул. Академіка Вавілова, будівельний № 5, за 1,20 грн. 
За прем’єрства Віктора Януковича, їй було присуджено Премію Кабінету  Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України за 2006 рік (200 неоподаткованих мінімумів) (постанова КМУ від 13.06.2007 №285). За даними офіційного сайту міста, в 2013 році Указом Президента України Ніколаєнко було присвоєно звання «мати-героїня». 
Також Ніколаєнко О.Є. як керівник МГО «Злата Лада» входила у склад громадських рад: в 2012  році – при Державній службі молоді та спорту України, в 2013 році – при Одеській облдержадміністрації. На даний момент входить у склад Громадської ради Міністерства соціальної політики України в якості керівника Комітету з питань формування та реалізації державної політики у сфері соціальної допомоги (державні допомоги, субсидії, пільги, компенсації та інші соціальні виплати).

6. Громадська організація «Одеська міська рада багатодітних сімей», код ЄДРПОУ 34252694, юридична адреса: м. Одеса, пров. Канатний, буд. 6, кв. 26. Керівник Артеменко Олена Геннадіївна
Вказана організація 22.06.2017 отримала в оренду нежитлові приміщення цокольного поверху № 600 загальною площею 141,7 кв.м, що розташовані за адресою: м. Одеса, просп. Небесної Сотні, 10/1, для розміщення громадської організації строком на 2 роки 11 місяців, розпорядження № 608 від 22.06.2017. А 16.02.2018 отримала пільгу на 2018 рік у вигляді розміру орендної плати 1 грн. на рік – на приміщення по просп. Небесної Сотні, 10/1 (нежитлове приміщення цокольного поверху 141,7 кв.м), рішення Одеської міської ради № 2946-VII від 16.02.2018. 
До цього, пільги на оренду на 2016-2018 роки отримували тільки 2 районні організації, які входять у склад ГО «Одеська міська рада багатодітних сімей»:

  • Рада багатодітних сімей Київського району м. Одеси – на приміщення по вул. Академіка Корольова, 17, кв. 1 (приміщення 1-го поверху 64,4 кв.м);
  • Громадська організація «Товариство багатодітних сімей Малиновського району м. Одеси» – на приміщення по вул. Генерала Ватутіна, 28 (приміщення підвалу № 501 46,5 кв.м).

За часів мерства Гурвіца Е.Й., керівник ГО «Одеська міська рада багатодітних сімей» Артеменко Олена Геннадіївна, була членом координаційної ради керівників громадських та благодійних організацій при Одеському міському голові та отримувала Почесну відзнаку «Подяка». А співзасновник ГО Чистякова Інесса Ігорівна, як заступник голови Приморського осередку ГО «Одеська міська Рада багатодітних сімей», була нагороджена Почесною грамотою виконавчого комітету Одеської міської ради, розпорядження №1365 від 25.11.2008. 
В 2016 році Артеменко О.Г. як регіональний представник Всеукраїнської громадської організації «Рада багатодітних сімей України «Велика родина» отримала Почесну відзнаку Одеського міського голови «Подяка».

7. Громадська організація «Пересипчанка», код ЄДРПОУ 26542247, юридична адреса: м. Одеса, вул. Чорноморського козацтва, буд. 45.
Вказана організація систематично отримує пільги рішеннями Одеської міської ради, якими встановлювався розмір орендної плати 1 грн. на рік на приміщення по вул. Чорноморського козацтва, 45 (приміщення 1-го поверху 46,7 кв.м)
Також ГО «Пересипчанка» протягом 2014-2017 років отримала 195,0 тис.грн. на реалізацію соціального проекту «Громадський табір для незахищених дітей» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси 
Керівник організації Абрамова Надія Миколаївна входить до складу Координаційної ради керівників громадських та благодійних організацій при Одеському міському голові,  Піклувальної ради департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, комісії з визначення осіб, які потребують адресної муніципальної допомоги та перебувають у складних життєвих обставинах і не мають змоги своєчасно та в повному обсязі сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.
Також Абрамова була нагороджена Почесною грамотою виконавчого комітету Одеської міської ради, Почесною відзнакою Одеського міського голови «Подяка», розпорядження №782 від 19.08.2015

8. Громадська організація «Асоціація ЛГБТ «Ліга», код ЄДРПОУ 24059601. юридична адреса: м.Миколаїв, вул. Потьомкінська, 110/5, тел.(0512)594900. Керівник Альохін Олег Миколайович.
В Одесі діє відокремлений підрозділ ГО «Асоціація ЛГБТ «Ліга», код ЄДРПОУ ВП 39578487, місцезнаходження: м. Одеса, вул. Пушкінська, 13, кімн. 25
В листопаді 2010 року в ЗМІ був здійснений викид про спонсорування ЛГБТ-руху в Одесі представниками Партії регіонів. Зокрема, вказувалось, що основне фінансування організація отримувала за підтримки Благодійного фонду «Партнер», який очолював Фомін Євген Віталійович, син колишньої заступниці начальника ГУ МВС України в Одеській області Тетяни Семикоп, яка на даний момент є очільником громадського руху «Віра, Надія, Любов». Також йшла мова про те, що особисто Труханов фінансував центр «Вавілон», який позиціонується як центр профілактики ВІЛ-інфекції.

9. Громадська організація «Громадський рух «Віра, надія, любов», код ЄДРПОУ 24766474
Юридична адреса: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 79, фактична адреса: м. Одеса, вул. Успенська, 53. Керівник Семікоп Тетяна Євгенівна
Вказана організація систематично отримує пільги рішеннями Одеської міської ради, якими встановлювався розмір орендної плати 1 грн. на рік – на 3 приміщення: по вул. Краснова, 14 (нежитлове приміщення підвалу 104,0 кв.м), по вул. Отамана Головатого, 79 (нежилі приміщення 1-го та 2-го поверхів 362,8 кв.м та нежитлова одноповерхова будівля 103,5 кв.м). Голова громадського руху «Віра, надія, любов» Семікоп Тетяна Євгенівна входить до складу Координаційної ради керівників громадських та благодійних організацій при Одеському міському голові відповідно розпорядження №1178 від 03.12.2015.

10. Громадська організація «Молодіжний центр розвитку», код ЄДРПОУ 26303152, юридична адреса: м. Одеса, вул. Разумовська, 1/3, фактична адреса: м. Одеса, Фонтанська дорога, 165. Керівник Грибова Олена Петрівна.
ГО «Молодіжний центр розвитку» отримала з бюджету: 

  • 35,0 тис. грн. на реалізацію соціального проекту «Розвиток Школи волонтерів «За здоровий спосіб життя!» та ресурсно-моніторингового центру спільно з Клінікою, дружньої до молоді, та Міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2014 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови №227 від 02.04.2014, 
  • 18,75 тис.грн на реалізацію соціального проекту «Інформаційно-профілактична компанія «Відповідальність починається з мене!» разом з Клінікою, дружньої до молоді, та Міським центом соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2015 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови №259 від 31.03.2015,
  • 50,0 тис.грн на реалізацію соціального проекту «Активна молодь – майбутнє Одеси!» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2017 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови № 247 від 03.04.2017

Голова правління громадської організації «Молодіжний центр розвитку» Грибова Олена Петрівна входить до складу Координаційної ради керівників громадських та благодійних організацій при Одеському міському голові відповідно розпорядження №1178 від 03.12.2015.

11. Громадська організація «Медична правда», код ЄДРПОУ 38156004, юридична адреса: м. Одеса, вул. Розкидайлівська, 69/71 (за місцем знаходження приватної клініки «Одрекс»). Співзасновниками організації є відомі в Одесі люди Калинчук Сергій Васильович і Полясний В’ячеслав Олексійович.
Керівник Талалаєв Костянтин Олександрович, проректор Одеського національного медичного університету, входить до складу Координаційної ради керівників громадських та благодійних організацій при Одеському міському голові відповідно розпорядження №1178 від 03.12.2015
ГО «Медична правда» отримала 83,0 тис.грн на реалізацію соціального проекту «Розширення мережі пунктів замісної підтримувальної терапії для споживачів наркотиків у місті Одесі» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2017 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови № 247 від 03.04.2017.
ГО «Медична правда» є організацією, пов’язаною з ГО «Молодіжний центр розвитку», оскільки їх керівники Талалаєв Костянтин Олександрович та Грибова Олена Петрівна є подружжям. При цьому, Талалаєв отримує в ГО МЦР заробітну плату за сумісництвом, як це він вказав у своїй декларації про доходи.

12. Громадська організація «Спортивний клуб інвалідів «Одеса-Баскет», код ЄДРПОУ 26133419, юридична адреса: м. Одеса, вул. Космонавтів, 11а. Керівник Прохоров Олег Олександрович.
Організація отримала в оренду берегозахисну споруду першої черги у вигляді штучного пляжу між траверсами № 15-16 та № 16 загальною площею 830,0 кв.м, що розташована за адресою: м. Одеса, пляж «Дельфін», строком на 2 роки 11 місяців для організації занять з дайвінгу та організованого відпочинку інвалідів, розпорядження Одеського міського голови № 753 від 12.08.2015 і на цей об’єкт була встановлена орендна плата 1 грн. Також вказана організація систематично отримує пільги рішеннями Одеської міської ради, якими встановлювався розмір орендної плати 1 грн. на рік – на приміщення по вул. Космонавтів, 11а 
Крім того, «Спортивний клуб інвалідів «Одеса-Баскет» отримав 32,0 тис.грн. на реалізацію соціального проекту «Інформаційно-профілактична компанія «Віртуальний музей творів мистецтва інвалідів міста Одеси, аукціон реалізації предметів, вироблених людьми з обмеженими можливостями, продукції підприємств інвалідів» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2016 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови № 264 від 31.03.2016. Також в 2016 році Департамент культури Одеської міської ради оплатив ГО СКІ Одеса-Баскет послуги з нерегулярних перевезень пасажирів з обмеженими фізичними можливостями автобусом Mersedes-Benz на суму 25 тис.грн. 

13. Громадська організація «Рівноправне суспільство», код ЄДРПОУ 41690169, юридична адреса: м. Одеса, вул. Академіка Корольова, 79, кв.79. Керівник Кириллов Максим Вікторович
Вказана організація є пов’язаною з ГО «Одеса-Баскет», оскільки її керівник Кириллов Максим є капітаном команди клубу «Одеса-Баскет».

14. Благодійна організація «Південноукраїнський регіональний центр молодих інвалідів», код ЄДРПОУ 38296599, юридична адреса: м. Одеса, пров. Генерала Вишневського, 13, кв.80. Керівник Карпішина Надія Віталіївна.
Вказана організація отримала в оренду приміщення: по вул. Мала Арнаутська, 55 (приміщення 1-го поверху 37,5 кв.м) розпорядження Одеського міського голови №807 від 09.09.2014  та систематично отримує пільги рішеннями Одеської міської ради, якими встановлювався розмір орендної плати 1 грн. на рік.
Також БО «Південноукраїнський регіональний центр молодих інвалідів» отримав:

  • 15,0 тис. грн. на реалізацію соціального проекту «Створення альтернативної (позабюджетної) системи фінансування для організацій інвалідів Одеси» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2014 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови №227 від 02.04.2014,  
  • 20,0 тис.грн на реалізацію соціального проекту «Організація багатопрофільного постійно діючого Центру фінансування (ресурсного забезпечення) соціальних ініціатив НКО Одещини» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2015 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови №259 від 31.03.2015, 
  • 20,0 тис.грн. на реалізацію соціального проекту «Одеса: індустрія життя» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2016 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови № 264 від 31.03.2016.

Департамент культури та туризму Одеської міської ради профінансував 100,0 тис.грн. на організацію творчого фестивалю для дітей та молоді з особливими потребами, який проводив 01.09.2017 БО «Південноукраїнський регіональний центр молодих інвалідів», розпорядження Одеського міського голови № 845 від 30.08.2017.
Керівник організації Карпішина Н.В. двічі отримувала матеріальну допомогу 1 000 грн. відповідно до розпоряджень міського голови до Міжнародного дня інвалідів.

Організації, які утворювались чи контролюються владою або особами, до неї наближеними:

1. Громадська організація «Уперед до цілі», код ЄДРПОУ 39301604, юридична адреса: м. Одеса, вул. Героїв Сталінграду, 30, кв. 109а, і «Одеська обласна федерація «Армспорт», код ЄДРПОУ 25832090, юридична адреса: м. Одеса, вул. Канатна, 28, кв. 21. Керівник обох організацій Савранський Володимир Вікторович є прихильником Труханова Г.Л. та неодноразово приймав участь в заходах, що проводяться Одеською міською радою чи партією «Довіряй ділам» або в їх інтересах, зокрема ГО «Уперед до цілі» приймала участь у блокуванні проїздів до Одеського морського порту через Пересип
Водночас, виявлено, що в 2014 році, що вказана організація приймала участь у заході Партії розвитку України – одного з клонів Партії регіонів.
В цьому ж році Савранський був довіреною особою кандидата в народні депутати України Гофмана Євгена Петровича,  який будучи депутатом Одеської міської ради до 2015 року, вступив в групу «Довіряй ділам».
ГО “Уперед до цілі”, в т.ч. разом з Причорноморською  асоціацією армспорту, неодноразово виступала організатором заходів з армрестлінгу, зокрема, «Бессарабія Open».

2. Одеська обласна організація Професійна спілка працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, код ЄДРПОУ 02659683, юридична адреса: м.Одеса, Куликове поле, 1.
Керівник організації Накул Поліна Григорівна станом на 2011 рік була начальником відділу з питань оплати праці та соціально-трудових відносин управління праці департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради та на цій посаді отримала Почесну відзнаку Одеського міського голови «Трудовая слава», розпорядження №1927-01 р від 01.11.2011.
Щонайменше до 2017 року (вірогідно і дотепер) Накул П.Г. є завідувачем відділу соціально-економічних питань та правового захисту Федерації профспілок Одеської області та цій якості входила у склад узгоджувальної комісії з укладання територіальної угоди між виконавчим комітетом Одеської міської ради, Одеською міською організацією роботодавців та Федерацією профспілок Одеської області на 2017-2019 роки відповідно до розпорядження Одеського міського голови № 996 від 03.10.2016.
Крім того, в якості голови Одеської обласної організації профспілки працівників ЖКП Накул П.Г. на даний момент входить у міську тристоронню соціально-економічну раду при виконавчому комітеті Одеської міської ради, рішення № № 329 від 15.08.2013.
Також слід взяти до уваги, що в комунальних підприємствах «Житлово-комунальний сервіс» Одеської міської ради масово долучають до роботи неоформлених офіційно працівників, як це я зазначав у своєму розслідуванні

3. Одеська обласна організація Національної спілки архітекторів України. Керівник організації Мироненко Василь Іванович був головним архітектором міста Одеси протягом 1978-1988 років і дотепер суттєво впливає на розвиток архітектури Одеси та тривалий час входить до складу архітектурно-містобудівної ради.

4. Громадська організація «Асоціація одеських будівельників». Керівник організації Чабаненко Петро Миколайович є професором цієї академії, а також входить до складу постійно діючої координаційної ради з питань будівництва, яка була утворена розпорядженням Одеського міського голови №763 від 29.07.2016 та очолюється особисто Трухановим Г.Л.

5. Благодійна організація «Інститут реабілітації осіб з вадами психофізичного розвитку ім. Я. Корчака», код ЄДРПОУ 20968324, юридична адреса: м. Одеса, вул. Гайдара, 3а. Керівник Галіна Ірина Віталіївна.
Інститут реабілітації осіб з вадами психофізичного розвитку ім. Я. Корчака отримав:

  • 17,5 тис. грн. на реалізацію соціального проекту «Створення нового підрозділу учбово-виробничих майстерень – Теплиця» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2014 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови №227 від 02.04.2014, 
  • 18,75 тис.грн на реалізацію соціального проекту «Календар корисних порад» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2015 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови №259 від 31.03.2015.

Також вказана благодійна організація є постачальником транспортних послуг за 8 договорами (за 2017-2018 рік) для Комунальної установи Одеської міської ради «Центр реабілітації осіб з вадами психофізичного розвитку» на загальну суму 1 596 789,57 грн.
Слід звернути увагу, що одна із співзасновників благодійної організації Ігоніна Марина Костянтинівна одночасно є директором вищевказаної комунальної установи «Центр реабілітації осіб з вадами психофізичного розвитку».

6. Громадська організація «Благодійна установа «Духовне відродження», код ЄДРПОУ 33722956, юридична адреса:  м. Одеса, вул. Катерининська, 8/10. Керівник Горулько Валентин Валерійович, до 2015 року керівником організації була Куценко (Єсенович) Ірина Ігорівна, депутат Одеської міської ради від партії «Довіряй ділам».
Вказана організація систематично отримує пільги рішеннями Одеської міської ради, якими встановлювався розмір орендної плати 1 грн. на рік на приміщення по вул. Дігтярна, 7 (нежитлові підвальні приміщення 305,5 кв.м).
Також Благодійна установа «Духовне відродження» отримала:

  • 30,0 тис.грн на реалізацію соціального проекту «Створення локальної мережі надання благодійної допомоги тимчасово переселеним особам та іншим нужденним громадянам у м. Одесі – «Рука допомоги» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2015 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови №259 від 31.03.2015, 
  • 32,0 тис.грн. на реалізацію соціального проекту «Програма соціально-психологічної реабілітації та оздоровлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах «Шанс» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2016 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови № 264 від 31.03.2016, 
  • 100,0 тис.грн на реалізацію соціального проекту «Програма соціально-психологічної реабілітації та оздоровлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах «Шанс» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2015 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови № 247 від 03.04.2017.

7. Благодійний фонд «Сімейний лікар», код ЄДРПОУ 25832635, юридична адреса: м. Одеса, вул. Маршала Говорова, 26а. Керівник Сапоженков Михайло Михайлович
Благодійний фонд відповідно до юридичної адреси розташовано в приміщенні Комунальної установи Одеської міської ради «Міська поліклініка №6»
Більш того, співзасновник фонду Шевелева Анна Михайлівна, приймаючи участь у виборах 2010 року, вказала свою посаду – головна медична сестра КУ «Міська поліклініка №6» 

Організації, які свідомо підтримують Труханова:

1. Громадська організація “Ілля Муромець”, керівник якої Огренчук Святослав Володимирович неодноразово на виборах і поза виборами агітував за Труханова.

2. Благодійна організація «Міжнародний дитячий благодійний фонд «Дитячий світ», керівник Шелепов Володимир Олександрович був головою міської організації політичної партії «Руський блок».

3. Громадська організація «Одеське обласне об’єднання працездатних інвалідів «Добробуд І», керівник Романюк Василь Іванович є також керівником Одеської обласної організації Політичної партії України «Партія політики Путіна», яка на даний момент перебуває в стані припинення.

4. Громадська організація «Право вибору», код ЄДРПОУ 33812630, юридична адреса: м.Одеса, вул. Шишкіна, 50, корп.2, кв. 45, керівник Апчел Вадим Іванович.
Вказана організація на позачергових виборах Одеського міського голови в 2014 році розповсюджувала агітаційні матеріали на підтримку Труханова Г.Л., що було зафіксовано Комітетом виборців України, а також проводило екзит-пол, який показав перемогу Труханова Г.Л.

5. Громадська організація «Дитячо-юнацький футбольний клуб «Атлетик», код ЄДРПОУ 38156004. Керівник Шишков Олександр Валерійович заявив про підтримку Труханова .
На сайті ГО вказано, що ними використовується 7 футбольних полів: «Атлетик – парк Перемоги» (поряд з бюветом, на розі вул. Маршала Говорова та Академічної), площадка ЗОШ №4 «Атлетик – Адмірал» (просп.. Адміральський, 32), «Атлетик – Жигулі» (просп. Добровольського, 148), площадка ЗОШ №14 «Атлетик-Марсельський» (вул. Кримська, 56а), площадка ЗОШ №49 «Атлетик-Затонський» (вул. Затонського, 12а), площадка ЗОШ №24 «Атлетик-Морський» (вул. Кримська, 80), «Атлетик-Меркурій» (Дніпропетровська дорога, 83), площадка ЗОШ №13 «Атлетик-Кримський» (вул. Кримська, 62а).
Проте, відповідно до даних кадастрової карти щонайменше відносно однієї з цих площадок відомо, що земельна ділянка під футбольне поле не орендувалась.
У зв’язку з цим, потребує детальної перевірки законність використання ГО ДЮФК «Атлетик» усіх футбольних площадок – чи сплачується орендна плата до бюджету за використання земельних ділянок та комунального майна під роздягальні, а також перевірка використання робочого часу тренерського складу – чи оформлені вони офіційно у ГО і чи не проводять тренування у час, коли працюють в спортивних школах, як перебувають у комунальній власності
Станом на 2016 рік Шишков О.В. був помічником депутата Одеської обласної ради Булигіна-Шрамко Сергія Віталійовича, фракція «Довіряй ділам».

Організації з оточення віце-мера Андрія Котляра

1. ГО «Демократична молодь України», код ЄДРПОУ 40849266, юридична адреса: м. Одеса, вул. Запорізька, 15, кв. 3. Керівник організації Капшин Олександр Анатолійович.
Вказана організація отримала в 2017 в оренду частину нежитлової одноповерхової будівлі № 601 загальною площею 126,3 кв.м, що розташована за адресою: м. Одеса, вул. Мелітопольська, 1а, для розміщення громадської організації строком на 2 роки 11 місяців, розпорядження Одеського міського голови від 19.06.2017 №575. За вказаною адресою також має розміщуватись СОН «Суворовський», який тимчасово веде прийом громадян за іншою адресою: вул. Марсельська. 5
Виходячи з інформації, розміщеної на сторінках організації в соціальних мережах «Фейсбук» та «В контакте», ГО ДМУ проводить сумісні акції з ГО «Автомайдан Одеса», неформальним лідером якої є Рєзвушкін Євген Миколайович, який ще в 2014 році виконував функції охоронця на офіційних заходах Труханова Г.Л. Між цими організаціями є зв’язок, оскільки співзасновниця ГО ДМУ Семененко Олена Володимирівна є також офіційним керівником ГО «Автомайдан Одеса» (код ЄДРПОУ 38610739) та ТОВ «Варта міста» (код ЄДРПОУ 39758160) – охоронною фірмою, яку пов’язують з Рєзвушкіним та яка на даний момент знаходиться в стані припинення. 

2. Громадська організація «Інваліди надії в майбутнє», код ЄДРПОУ 38227221, юридична адреса: м. Одеса, вул. Героїв Крут, 32а, кв. 20. Керівник з 15.11.2017 Луц Віталій Іванович.
Організація тісно співпрацює з активістом Всеукраїнської мережі «Вільні люди» Пановським Тодором Євгеновичем (на фото Луц поряд з Пановським) Вказана організація на підставі розпоряджень Одеського міського голови отримала в оренду 3 приміщення (усі приміщення – в пільгову оренду):

  • нежилі підвальні приміщення, загальною площею 265,1 кв.м, що розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Академіка Вільямса, 61-А, під розміщення громадської організації інвалідів,
  • нежитлове підвальне приміщення загальною площею 59,0 кв.м, що розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Єврейська, 4,
  • нежитлові приміщення підвалу № 637 загальною площею 69,9 кв.м, що розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Івана Франка, 49.

ГО «Інваліди надії в майбутнє» отримала 33,7 тис.грн на реалізацію соціального проекту «Інтегрована виставка творчих робіт, виготовлених людьми з інвалідністю, представлена на відкритих майданчиках м. Одеси» в рамках Програми розв’язання пріоритетних соціальних проблем міста Одеси у 2017 році відповідно до розпорядження Одеського міського голови №247 від 03.04.2017. Крім того, керівник ГО Луц Віталій Іванович отримав адресну грошову допомогу в розмірі 50,0 тис.грн. у зв’язку зі смертю дружини, гр. Луц Ольги Миколаївни, розпорядження Одеського міського голови № 1261 від 14.12.2017 «Про надання адресної грошової допомоги гр. Луцу В.І.».

3. Громадська організація «Спілка сприяння військовослужбовцям та ветеранам міста Одеси», код ЄДРПОУ 40707926, юридична адреса: м. Одеса, вул. Канатна, 87 – тобто організація зареєстрована за адресою, де фактично знаходиться Одеський облвійськкомат. Керівник Змислінський Валентин Васильович.
Спілка сприяння військовослужбовцям та ветеранам міста Одеси відповідно до розпоряджень Одеського міського голови отримала в оренду комунальне майно, а саме:

  • нежитлову будівлю загальною площею 14,9 кв.м, що розташована за адресою: м. Одеса, пров. Удільний, 1 б, для розміщення громадської організації строком на 2 роки 11 місяців – на підставі розпорядження № 164 від 06.03.2017; 
  • нежитлові приміщення 1-го поверху № 810 загальною площею 51,2 кв.м, що розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Буніна, 27, для розміщення громадської організації строком на 2 роки 11 місяців – на підставі розпорядження № 05 від 11.01.2018, 
  • ділянку штучного пляжу загальною площею 2110,0 кв.м, розташовану між траверсом № 6 та буною № 6а на території пляжу «Отрада», для надання послуг пляжного сервісу підвищеного комфорту військовослужбовцям та ветеранам строком на 10 років – на підставі розпорядження № 13 від 17.01.2018. Саме за них заступився Котляр, коли депутати намагались з’ясувати, які ветерани орендують пляж.
Керівник організації Змислінський Валентин Васильович був нагороджений Почесною грамотою виконавчого комітету Одеської міської ради як «член організації ветеранів м. Одеси, активіст ветеранського руху», рішення міськвиконкому від 31.07.2014 №185. Також він входить до складу 2 дорадчих органів Одеської міської ради:
  • член робочої групи з надання допомоги ветеранам війни та сім’ям загиблих (померлих) воїнів на території інших держав, під час воєнних дій та конфліктів на території України, які зареєстровані та фактично проживають у місті Одесі (відповідно до розпорядження Одеського міського голови від 09.11.2016 №1121);
  • член міської комісії з розгляду питань, пов’язаних зі встановленням статусу учасника війни (згідно з рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради від 30.11.2017 №448).

Я не став зосереджуватись на вивченні організацій, які більш детально розглядав у своєму розслідуванні Гліб Громов, в тому числі на організаціях ветеранів АТО з оточення Андрія Котляра – про це писали забагато і новий резонанс вже не вплине на їх репутацію. Гадаю, що вони оцінили компанію, в якій опинилися не з своєї вини. 

Також я не вважаю доцільним зосереджуватись на тому, що серед організацій-підписантів виявилась Українська федерація таїландського боксу, почесним президентом якої є сам Геннадій Труханов. Не міг же він сам себе не підтримати.

Гадаю, усім нам слід детально вивчити, хто та з яких причин підписався за Труханова. Серед тих, кого я не згадав в розслідуванні, були організації, яким через непідписання листа могли б утворюватися перепони у їх роботі. Такі перепони вже створені для Благодійного фонду “Шлях до дому”, який був щирий з НАБУ, а на останній сесії не отримав пільги на оренду своїх приміщень. Але є організації, які свідомо підтримують Труханова і знову це зроблять в обмін на матеріальну допомогу або в обмін на фінансування соціальних проектів. Чи слід їх розгляди як складову громадянського суспільства? Час покаже.

P.S. Як показало розслідування, антикорупціонери бувають різні. Є, наприклад, громадська організація «Антикорупційний контроль України», код ЄДРПОУ 39984063, юридична адреса: м. Одеса, вул. Успенська, 17, кв. 3, сторінка у Фейсбук https://www.facebook.com/antikor.od.ua/. Керівник Попов Василь Іванович

Починала організація з участі в антикорупційному аналізі нормативної документації Одеської міської ради. Навіть заявляли, що 15-20% МАФів в Одесі розміщені без документів, але їх виявити неможливо через закриті дані. 
В лютому 2016 року керівник ГО Василь Попов проводить мітинг в Затоці на захист бази відпочинку «Сонячна», яка взяла кредит у ВТБ-банка та не повертала. 
14 березня 2016 року колишній начальник ГУНП в Одеській області Лорткіпанідзе повідомив про наявність візитки «Антикорупційного контролю України» у водія, що перевозив контрабандний спирт з Молдови та був колишнім міліціонером.
24 березня 2016 року в ході обшуку в 3-х барах біля ринку «Южний» вилучено 60л спирту невідомого походження, розлитого в тару з-під мінеральної води. Підприємцем, що працював в цих барах, виявився Василь Попов – керівник ГО «Антикорупційний контроль України», який прибув з представниками ГО, зокрема, з Євгеном Ткачом, що заявив про вилучення пляшок з акцизними марками і про намір скаржитись прокурору.

В травні 2016 року представник ГО АКУ чи виявив хабар, чи сам організував провокацію в пологовому будинку – досі не зрозуміло, адже далі не було ніяких кримінальних проваджень. 
В серпні 2017 року вони штурмували Арцизькій військомат через сепаратистські погляди  та корупцію місцевого військома.
В січні 2018 року ГО АКУ в майновому конфлікті навколо будинку 17 по вул. Успенській займає сторону охоронної фірми «Олімп-Юг».

В лютому 2018 року підписують лист на підтримку Труханова і одночасно намагаються потрапити до Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань, але не вдало – подали неповний пакет документів щодо одного кандидата, а інший кандидат не мав юридичної освіти.
А в березні 2018 – вони знов серед кандидатів на попадання до Ради громадського контролю при ДБР.
Якийсь досить тернистий шлях цих антикорупціонерів-любителів Труханова.