Одеська міська рада не розглядатиме на сесіях питання про передачу на 20 років земель санаторію «Молдова» на користь компанії ТОВ «Макстгруп» поки тривають судові суперечки. Водночас, мерія вважає, що місто зазнає серйозних збитків, оскільки за територію санаторі не отримує орендної плати, інформує «Ізбірком».

Молдова підстрахувалися через Офіс Президента

Сайт pushkinska.net повідомляє, що це рішення ухвалено у звязку зі зверненням 1-го заступника керівника Офісу Президента Сергія Трофімова. Відповідний лист до Одеської міськради із проханням не віддавати землі санаторію «Молдова» приватним особам розглянули на засіданні постійної депутатської комісії із земельних питань.

Також за долю земель під санаторієм на розі вулиць Генуезької та Посмітного продовжують турбуватися у Республіці Молдова. Ще на початку вересня у мерії заявили про досягнуті з молдовськими дипломатами домовленості та вирішили поставити питання землевідведення на паузу.

Тим не менш, у Молдові, мабуть, вирішили, що не зайвим буде нагадувати про себе як місцевим, так і київським чиновникам перед кожною сесією Одеської міськради.

Найближча якраз відбудеться наприкінці місяця – 30 жовтня. Тому на адресу депутатської земельної комісії надійшло одразу два листи: один із Офісу Президента, другий — від державного секретаря уряду Республіки Молдова Андрія Спину. У них одеську мерію знову просили не передавати землю під санаторієм в оренду ТОВ «Макстгруп» до закінчення судового позову.

Справа в тому, що саме цій компанії належить цілісний майновий комплекс санаторію, тобто будівлі та споруди. Сусідня ж держава намагається довести, що ТОВ «Макстгруп» забрало її незаконно.

Бриндак змушений підтвердити домовленості

Голова земельної комісії та депутат міськради від партії мера «Довіряй ділам» Олег Бриндак на комісії підтвердив, що досягнуті у вересні домовленості продовжують діяти. Питання про передачу земель під «Молдовою» в оренду до порядку денного не включають. Також, за словами Бриндака, з розвитком ситуації Одеський міський голова радитиметься з Міністерством закордонних справ (МЗС), щоб не нашкодити інтересам України.

В інтернеті вже майже два роки гуляє ескіз, на якому нібито зображено план майбутньої забудови санаторію висотками. Незайманим має залишитися лише центральний корпус санаторію, який, за словами Олега Бриндака, є пам’яткою архітектури.

Проте, у Генеральному плані та Плані зонування території міста ділянка під санаторієм «Молдова» відзначена як «зона санаторіїв» та є територією комплексних охоронних зон.

Нагадаємо, що у вересні 2018 року на сесії Одеської міськради депутати надали дозвіл ТОВ «Макстгруп» на розробку проекту землевідведення. У березні 2019 року члени депутатської земельної комісії проголосували за передачу 4,7 га землі санаторію в оренду. Але до голосування на сесії міськради з цього питання справа наразі не дійшла. Із засідання липневої сесії питання було знято — лист уряду Молдови представила депутат Ольга Квасніцька. Крім того, надійшло звернення українського МЗС до міськради.