Діалогова платформа Консультативної місії Європейського Союзу (European Union Advisory Mission) набирає обертів. А Одеса, як завжди, привертає до себе особливу увагу, тому сюди для участі в офлайн-заході прибув особисто Голова КМЄС (EUAM), пан Антті Юхані Хартікайнен.

В ході круглого столу, що проводився 22 квітня Представництвом КМЄС в Одесі, обговорювалось розширення функціоналу Консультативної місії ЄС в Україні. Тепер до надання стратегічних консультації долучаються радники по роботі з митницею щодо протидії контрабанді в портовій сфері, а також в морській сфері за межами портів (на кшталт рейдової перевалки, використання незареєстрованих гідротехнічних споруд тощо). В свою чергу, Україна делегує в КМЄС фахівця з комунікацій.

На даний момент діяльність Консультативної місії ЄС зміщується на підтримку імплементації реформи Служби безпеки України, без чого неможлива дієва реформа інших правоохоронних органів. Крім того, КМЄС буде надавати експертну допомогу Україні щодо створення Бюро економічної безпеки та передачу від СБУ новому органу функціоналу щодо розслідування протиправної діяльності економічної тематики.

Серед інших тем в рамках круглого столу в Представництві КМЄС в Одесі активно обговорювалось наступні теми:

  • 🚩 порушення прав людини та свободи слова,
  • 🚩 недостатній обсяг прав потерпілих в кримінальних провадженнях,
  • 🚩захоплення громадського простору (зелених зон, прибережних смуг, пляжів) для забудови та/або комерційного використання при повному потуранні рейдерам зі сторони місцевої влади,
  • 🚩діалог (скоріш відсутність діалогу) між правоохоронцями та громадянським суспільством,
  • 🚩суттєва різниця при забезпеченні громадського порядку між Одесою та  регіоном.

В якості позитивного прикладу мною було приведено впровадження програм посилення сектору цивільної безпеки в Україні, в першу чергу – в прикордонних районах на півдні Одеської області. Вже зараз КМЄС деталізує заходи із організаційного та консультаційного супроводу програми “Безпечне Придунав’я”, яка впроваджується в Саф’янівській ОТГ Ізмаїльського району Одеської області.

Адвокат Артем Карташов, який захищає інтереси громади в низці судових процеси проти Одеської міської ради та недбайливих забудовників, відзначав зацікавленість європейських партнерів у дослідженні реального стану речей в Україні та щире бажання допомогти.

Наприкінці заходу Віталій Устименко вручив Голові місії Антті Юхані Хартікайнену футболку Автомайдану.

Усі сторони наголосили на важливості офлайн-зустрічей в рамках подальшої діяльності Діалогової платформи КМЄС. Тому зустрічі будуть продовжуватись і надалі.

Від Investigator