На даний момент в м.Одесі, в порушення конституційних засад, Одеською міською радою утворений та діє орган місцевого самоврядування, на який покладено виконання окремих функцій правоохоронних органів. А саме, рішенням Одеської міської ради від 27.08.2014 №5228-VI був утворений власний виконавчий орган – департамент муніципальної безпеки, до завдань якого віднесено правоохоронні функції: «забезпечення здійснення заходів щодо охорони громадської безпеки, громадського порядку, боротьби зі злочинністю» (п.2.4 Положення про департамент, який затверджений рішенням №5228-VI).

По суті, Одеська міська рада утворила самостійний правоохоронний орган, проте, ні Конституцією України, ні Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», ні іншими законодавчими актами, Одеській міській раді чи її виконавчим органам не надано повноважень щодо утворення правоохоронних органів, які підпорядковуються місцевим радам.

Рішення міської ради, яким утворено департамент муніципальної безпеки та ліквідовано інспекцію з благоустрою

Регулярно, розпорядженнями міського голови надаються доручення Департаменту муніципальної безпеки Одеської міської ради спільно з Головним управлінням Національної поліції в Одеській області забезпечувати охорону громадського порядку під час проведення масових заходів, зокрема, в наступних розпорядженнях: від 29.07.2016 №761, від 05.08.2016 №781, від 11.08.2016 №802, від 19.08.2016 №819, від 19.09.2016 №910, від 22.09.2016 №945, від 22.09.2016 №947, від 23.09.2016 №956, від 29.09.2016 №982 та інших.

Фактично, департамент муніципальної безпеки є власною «армією» посадової особи, яку вона використовує ні стільки для охорони масових заходів, скільки для розгонів мирних акцій, недопущення жителів міста до засідань Одеської міської ради, громадських слухань тощо, при цьому ця «труханівська армія» ще й фінансується за рахунок коштів бюджету міста Одеси.

На жаль, ні органи прокуратури, ні будь-які інші органи державної влади дотепер не прореагували на подібне грубе порушення Конституції України.

Серед кричущих прикладів – це силовий розгін безстрокової мирної акції «Антитруханівський майдан» 01 вересня 2016 року, в якому безпосередню участь брали співробітники департаменту, що зафіксовано відеозаписами. За фактом розгону триває декілька досудових розслідувань.

02 вересня 2016 року в ході мирного зібрання громадських активістів біля Думської площі, співробітники департаменту перешкоджали проходу активісті власне на площу, а начальник відділу протидії стихійній торгівлі Департаменту муніципальної безпеки Бабенко О.О., діючи вочевидь з перевищенням службових повноважень, застосував фізичну силу до журналістів і за цим фактом розпочато досудове розслідування №12016160500007030.

Слід зазначити, що у зв’язку з відсутністю законодавчо встановлених повноважень для органів місцевого самоврядування щодо формування власних правоохоронних структур, для утворення департаменту муніципальної безпеки була ліквідована інспекція з благоустрою Одеської міської ради, а виконання її завдань було покладено саме на департамент.

Так, відповідно до Положення про департамент муніципальної безпеки Одеської міської ради (п.2.1), цей департамент створено з метою здійснення контролю за:

  • дотриманням юридичними та фізичними особами вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів», нормативно-правових актів, що регулюють відносини в сфері благоустрою;
  • станом благоустрою території м. Одеси, в тому числі озелененням, охороною зелених насаджень і водойм, створенням місць відпочинку громадян, утриманням в належному стані закріплених за підприємствами, установами, організаціями територій;
  • забезпеченням чистоти і порядку в місті, очищення території та об’єктів благоустрою від побутових відходів, безхазяйного майна, покинутих будівельних матеріалів і конструкцій, транспортних засобів, самовільно розміщених тимчасових споруд та елементів благоустрою.

Водночас, за відсутності повноважень та прав здійснювати певні контрольні функції, виконавчий комітет Одеської міської ради в січні 2015 року уповноважив посадових осіб департаменту муніципальної безпеки складати протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені, зокрема, наступними статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення:

185-1 (порушення порядку організації зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій),
186-5 (порушення законодавства про об’єднання громадян).

Частина працівників департаменту муніципальної безпеки Одеської міської ради дійсно виконує функції інспекції з благоустрою, але переважна більшість працівників тим не менш виконують зовсім інші функції – «армії», у зв’язку з чим у штатний розпис департаменту включені такі структурні підрозділи як «управління громадської безпеки», «управління безпеки» тощо.

Внаслідок обмеженої кількості працівників, що займаються власне контролем за станом благоустрою, в Одесі склалась критична ситуація саме в благоустрої, збереженості та утриманні об’єктів благоустрою, санітарному стані міста, стані зелених насаджень тощо.

Громадськість неодноразово спостерігала, чим дійсно займаються працівники департаменту муніципальної безпеки. Так, за їх участю зносились ринки та тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності, замість яких в подальшому були збудовані нові стаціонарні споруди торговельного характеру, що належали близьким до одеської мерії структурам. Зокрема, був знесений законно діючий ринок на 6-й станції Великого Фонтану, тимчасові споруди на 7-й станції, а замість них збудовані капітальні споруди.

Аналогічно, на Старосінній площі ще в 2015 році був силоміць розігнаний ринок, замість якого вже збудований торговий ряд. Взагалі на Старосінній площі склалась кричуща ситуація, оскільки тут відбулась незаконна реконструкція, а вся площа була забудована торговими об’єктами. При чому, була забудована без врахування існуючого там великого трамвайного вузла та пасажиропотоків, що призвело вже до 2-х людських жертв. Але жодного реагування департаменту муніципальної безпеки Одеської міської ради, який повинен контролювати стан об’єкту благоустрою, взагалі не було.

Це не єдиний приклад злочинної бездіяльності департаменту муніципальної безпеки Одеської міської ради. 

Так, згідно з п.2.5.23 Положення, департамент муніципальної безпеки здійснює нагляд та координацію діяльності комунальних підприємств щодо виконання робіт з ремонту та утримання об’єктів благоустрою на території міста, серед яких – зелені насадження загального та спеціального призначення. Наслідком відсутності будь-якого контролю за зеленими насадженнями стало те, що під час циклону в жовтні 2016 року падіння дерев призвело до смерті 3-х осіб та травмування інших.

Внаслідок бездіяльності департаменту муніципальної безпеки щодо контролю за санітарно-технічних станом (є функцією департаменту згідно з п. 2.5.22 Положення), Одеса та одесити потерпають через несвоєчасне вивезення сміття та утворення стихійних сміттєзвалищ.

Особливу увагу слід привернути до відсутності контролю за використанням комунальної власності для паркування автотранспортних засобів. Відповідно до п.5 ч.2 ст.10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» на виконавчі органи місцевих рад покладено повноваження щодо здійснення самоврядного контролю за станом благоустрою та утриманням майданчиків для паркування транспортних засобів ( у тому числі для оплати послуг з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів). Згідно з п.2.5.23 Положення, департамент муніципальної безпеки здійснює нагляд та координацію діяльності комунальних підприємств щодо виконання робіт з ремонту та утримання місць для паркування транспортних засобів. Проте, виконання цієї функції департамент ігнорує, зокрема, в 2015 році не складено жодного протоколу про порушення правил паркування (згідно з їх оприлюдненим звітом). Як наслідок – дотепер в Одесі на парковках з власників автомобілів збираються готівкові кошти, обминаючи паркувальні автомати.

Таким чином, департамент муніципальної безпеки, утворений Одеською міською радою нібито для контролю за станом благоустрою, фактично свої функції не виконує, а займається розгоном мирних зібрань, які виступають проти корупційності місцевої влади, або «віджимом» територій для подальшого використання під торгові об’єкти наближеними до Труханова особами.

У зв’язку з цим є сумнівним державна реєстрація департаменту муніципальної безпеки Одеської міської ради (код ЄДРПОУ 39431426), оскільки установчий документ юридичної особи не відповідає законодавству.

При розгляді скарг, заяв, позовів рекомендую громадським організаціям клопотати про продовження строк, протягом якого подається скарга, враховуючи надзвичайну ситуацію, оскільки реєстрація юридичної особи відбувалась на підставі протизаконного рішення Одеської міської ради.

За лаштунками цього розслідування лишилась корупція серед працівників Департаменту муніципальної безпеки. 

Отже, далі буде …