В лютому 2015 року в програмі «Слідство.Інфо» Громадського телебачення було оприлюднено інформацію про фактичне привласнення земельної ділянки військового містечка №186 за адресою: м. Одеса, просп. Гагаріна, 25.

Фото території військового містечка

Крім земельної ділянки, відбулось захоплення будівель військового містечка, при цьому, все це відбувалось за договорами інвестиційної забудови, укладеними самим Міністерством оборони України:

  1. за договором №227-УПБ-70Д щодо будівництва житла в порядку пайової участі для військовослужбовців Збройних сил України та членів їх сімей на земельній ділянці 2,5 га, укладеним 25.11.2004 між Південним управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України в особі Шандрика В.І. та ТОВ «УВГП-Система»;
  2. за договором №270/3/123-07р від 19.12.2007 «Про спільну діяльність у будівництві житла» та доповнюючим його договором №270/3/137-07р від 21.12.2007, укладеними між Міністерством оборони України та ВАТ «Недиверсифікований закритий венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Інноваційні стратегії» (вказаний фонд дотепер пов’язаний з Юрієм Іванющенко «Єнакієвським») щодо будівництва комплексу житлових будинків на ділянці 1 га.

Оскільки будь-якої реакції Міністерства оборони України на оприлюднену інформацію не послідувало, ділки розпочали легалізувати схему захоплення ділянки через свої зв’язки в Одеській міській раді.

10 вересня 2015 року, за клопотанням ТОВ «УВГП-Система», Одеська міська рада приймає рішення № 6940-VI про розробку детального плану території у межах кварталу, де розташовується військове містечко, а саме в межах проспекту Гагаріна, провулку Ботанічного, вулиць: Армійська, Маршала Говорова, Сегедська.

Рішення Одеської міської ради, яким затверджено детальний план території з військовим містечком
 

23.12.2015 проект детального плану був схвалений містобудівною радою при управлінні архітектури та містобудування Одеської міської ради. 

Містобудівна рада схвалює ДПТ з військовим містечком 
Оголошення про початок громадських слухань 
відносно ДПТ з військовим містечком 

Після успішно проходження «заочних» громадських слухань  Одеська міська рада рішенням №275-VII від 03.02.2016 затверджує вказаний детальний план території.

 

Одеська міська рада затверджує Детальний план території, 
де розташовано військове містечко, чим надає поштовх до його забудови 
 

 

Після сесії заступник Одеського міського голови Вячеслав Шандрик повідомив журналістам, що замовником виступає Міністерство оборони України, а ТОВ «УВГП-Система» – лише підрядна організація.

Підрядна організація, що здійснює забудову території військового містечка
(згідно з договором з Міністерством оборони України) 
 

І дійсно, 27.04.2016 Одеська міська рада своїм рішенням № 745-VII затвердила проект землеустрою щодо відведення Південному управлінню капітального будівництва Міністерства оборони України земельної ділянки (кадастровий номер 5110137500:44:001:0057), площею 2,9225 га (категорія земель за основним цільовим призначенням – землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення), за адресою: м. Одеса, проспект Гагаріна, 19-21, для розміщення та постійної діяльності підрозділів Збройних Сил України. Тобто земля під військовим містечком дійсно перебуває у розпорядженні Міністерства оборони України.

В травні 2016 року начальник Південного управління капітального будівництва Міністерства оборони України Андрій Мироненко повідомив журналістам одеської телерадіокомпанії «Круг», що на ділянці здійснюватиметься будівництво квартир для військових. Проте, це викликало сумніви, оскільки в той же період було розміщено оголошення на сайті компанії-забудовника «Будова» про продаж квартир в 4-х 24-поверхових житлових будинках за адресою: м. Одеса, просп. Гагаріна, 19, житловий комплекс «Чотири сезони». Одночасно, телекомпанія з’ясувала, що існуючі будівлі військового містечка були частково знесені, а на території містечка проводились підготовчі роботи до будівництва. 

На сайті компанії “Будова” розміщено відомості про новий ЖК “4 сезони”, 
який вони планують звести на території військового містечка
На карті 2-ГИС територія військового містечка позначається як забудова від компанії “Будова”

 

Після громадського резонансу з приводу забудови військового містечка №186, Міністерство оборони України звернулось до військової прокуратури для проведення перевірки відсутності протиправних дій у діяльності підрядника ТОВ «УВГП-Система» та субпідрядника ТОВ «ФПГ «Будова». При цьому, незважаючи, що за договором №227-УПБ-70Д протягом 12 років зобов’язання сторін виконані не були, з ТОВ «УВГП-Система» ніхто договір не розірвав.

Натомість, в судовому порядку був розірваний лише один договір – з ВАТ «Недиверсифікований закритий венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Інноваційні стратегії».

Військова прокуратура в ході перевірки, виявила факти можливого зловживання владою при укладанні додаткової угоди з ТОВ «УВГП-Система» від 16.10.2015 №3/70 до договору №227-УПБ-70Дз боку вже згаданого Андрія Мироненка, начальника Південного управління капітального будівництва МО України, та посадової особи Департаменту капітального будівництва МО України Шраменко Л.А., що призводять до завдання державі збитків у зв’язку з недоотриманням Міністерством оборони України житла загальною площею близько 10000 кв.м. Матеріали були направлені для реагування до НАБУ.

Проте, знов ніхто в Міністерстві оборони України не збирається розривати договір з ТОВ «УВГП-Система», а військова прокуратура не збирається це оскаржувати в судовому порядку. Ні Міністерство оборони України, ні військову прокуратуру не бентежить, що одним з засновників ТОВ «УВГП-Система» є кіпрська компанія «Нью Сенчері Інвестмент Кампані Лімітед», в якій власником істотної участі є громадянин Росії Юрій Бугеда, бенефіціарним власником дотепер в Єдиному державному реєстрі рахується померлий Галицький Олександр Михайлович, відомий своїми контактами з організоване злочинне угрупування «Ангела».

Тим часом, доки НАБУ розглядає матеріали, а Міністерство оборони України та військова прокуратура не від чого не бентежяться, на сайті компанії-забудовника «Будова» продовжується продаж квартир в 4-х 24-поверхових житлових будинках за адресою: м. Одеса, просп. Гагаріна, 19, житловий комплекс «Чотири сезони».

 

Водночас, за лаштунками цього розслідування лишилось те, які власне одеські фінансово-промислові групи Одеси стоять за захопленням військового містечка №186. Отже, далі буде…