Ще в 2008 році державне підприємство МВС «Інформ-ресурси» відкрило ряд штрафмайданчиків, з якими співпрацюють правоохоронці. При цьому, в Одесі і в багатьох інших регіонах України 100% стоянок належать ДП МВС «Інформ-ресурси», тобто, зазначена компанія по факту стала монополістом на цю послугу, а отже всі затримані автомобілі доставляються на штрафмайданчики фірми МВС. Таким чином, МВС, на власний розсуд, встановлює тарифи зберігання автомобіля на штрафмайданчику. Відповідно до наказу міністерства внутрішніх справ, офіційна вартість послуг евакуатора становить 720 гривень для автомобілів вагою від двох до трьох тонн і 1020 гривень – для автомобілів вагою важче трьох тонн. Ціна за зберігання авто на штрафмайданчику – 144 гривні на добу за перші сім днів і 24 гривні на добу, починаючи з восьмого дня.

За що ж ваш автомобіль може потрапити на штрафмайданчик? Згідно з пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 17.12.2008 №1102 автомобіль може бути евакуйований і доставлений на штрафмайданчик в тому випадку, якщо неможливо усунути причину затримання на місці виявлення адміністративного правопорушення і передбачається примусове припинення використання транспортного засобу шляхом його доставляння на спеціальний майданчик, або у разі виявлення оголошеного в розшук транспортного засобу боржника. Крім того, 7 листопада 2015 року у всіх населених пунктах України вступила у силу норма про примусову евакуацію неправильно припаркованих автомобілів. По суті, це надає поліції право забирати на штраф-стоянку транспортні засоби, водії яких порушили правила паркування в громадських місцях.

Як бачимо, відповідно до закону ваш автомобіль може бути тимчасово заарештований тільки в тому випадку, якщо він стоїть на місці так, що суттєво заважає руху транспорту, або ж за вами висять непогашені борги перед державою. На практиці ситуація зовсім інша – часто машини опиняються на спецстоянці незаконно, після відвертих процесуальних порушень з боку співробітників поліції. Наприклад, в ст. 265-2 КУпАП чітко прописано, що уповноважений співробітник поліції зобов’язаний надати особі можливість повідомити про тимчасове затримання транспортного засобу та своє місцезнаходження іншу особу за власним вибором і вжити заходів щодо повернення автомобіля до місця постійної дислокації. Звичайно ж, «правоохоронці» вважають за краще умовчувати це для того, щоб забрати машину і доставити її на спецстоянку.

Якщо автомобіль вже попав на штрафмайданчик, то тоді починається найцікавіше – банальна викачка грошей з водіїв. «Оплати суму, яку ми тобі скажемо – інакше не віддамо автомобіль!»: такі слова відомі всім водіям, які будь-коли опинялися в подібній ситуації. Про корупцію на штрафмайданчиках можна говорити довго. Недавній приклад – затримання співробітниками прокуратури і управління внутрішньої безпеки МВС на отриманні хабара начальника одного з спеціальних майданчиків в Одесі в березні 2017 року. Директор стоянки на Тираспольському шосе, 31а/1, вимагав та отримав 3000 гривень за безперешкодне повернення автомобіля з штрафмайданчика.

Але навіть не корупція є головною проблемою таких місць. По суті, автовласник не має ніяких гарантій, що його машину не обікрадуть або просто не викрадуть з штрафстоянки. Відомо безліч випадків, коли машини зламували, викрадали техніку, знімали колеса. Значний резонанс викликав випадок у 2015 році, коли дві машини були просто викрадені із штрафмайданчика на вулиці Академіка Вільямса в Одесі. У крадіїв з собою були підроблені документи на «перевезення на зберігання» на неіснуючий майданчик поруч з кордоном з Придністров’ям.

У листопаді 2015 року голова підприємства-монополіста «Інформ-ресурси» Юхан Бабаєв підписав розпорядження про ліквідацію одеської, херсонської і миколаївської філій та об’єднання в одну організацію з центром в Херсоні. Таким чином постраждав бюджет Одеси, так як податок на прибуток, який сплачується за місцем реєстрації підприємства, пішов після цього в Херсон. Рішення Бабаєва викликало подив серед експертів, враховуючи, що в Одеській області розташовано 13 штрафних майданчиків, в Миколаєві – 3, а в Херсоні – 2. Цікаво, що міжрегіональний підрозділ очолив люстрований міліціонер з Херсона Олександр Єфименко (колишньому заступнику голови херсонської міліції заборонено займати державні посади протягом 10 років). Ще цікавіше заглянути в минулорічну декларацію Єфименка. Зокрема, родина люстрованого міліціонера володіє 3-ма елітними іномарками: двома позашляховиками BMW Х5 і Mercedes CLS 350. Крім того, подружжя Єфименків задекларувало 50 тисяч доларів, 50 тисяч євро і 300 тисяч гривень. Непогано для “смотрящєго” за штрафмайданчиками трьох областей, чи не правда?

Автор: Гліб Громов

Від Investigator