Articol de Alex Buzică, Radio România

Noul comandant-șef al Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrski, face audit în armată. Ucraina duce lipsă de personal militar. O nouă lege este discutată în Rada Supremă de la Kiev

În cei doi ani de război armata ucraineană a avut pierderi foarte mari în randul personalului militar. Oficialii din Statele Unite ale Americii vorbesc de un număr de aproximativ 70 de mii de soldați ucraineni morți în conflictul cu Rusia.

Dar vecinii nostrii din Ucraina se confruntă cu o nouă problemă. Foarte mulți bărbați apți de luptă au reușit să scoată certificate medicale și să fugă din țară, iar cei care au rămas, evită înrolarea și nu se prezintă la comisariate pentru a fi introduși în bazele de date militare. Tocmai din acest motiv, armata realizează filtre în marile orașe, iar autobuzele sau mașinile sunt oprite în trafic pentru a se face controale. Așa cum se întâmplă de exemplu în Odesa sau Cernăuți.

Despre acest subiect am vorbit cu jurnalistul, voluntarul și filantropul ucrainean de origine romană, Grig Cozma, unul dintre cei mai respectați cetățeni din Odesa.

Grig Cozma. Foto: Alex Buzica

Grig Cozma: Acum a fost numit un nou șef al armatei, generalul Oleksandr Sîrski, care face un audit în armată. Este o știre de azi. În Ucraina au fost găsiți mii de soldați care făceau muncă de birou, ei fiind apți să meargă la război, pe front. Așa că generalul a dat dispoziție să fie trimiși acolo. Trebuie să înțelegeți că armata are nevoie de oameni. Nu este un lucru tocmai bun să oprești mașinile sau transportul în comun și să îi aduci forțat la comisariate pe cei care se sustrag, însă este nevoie de oameni pe front. La un moment dat toți cei care au venit voluntari s-au oprit. După care alții s-au înrolat din diferite motive, dar iată-ne acum fără personal militar. Deci este normal ceea ce se întâmplă. Așa este în război. Regulile sunt altele.

În Ucraina, se discută o nouă lege în Rada Supremă de la Kiev. Bărbații plecați peste hotare ar trebui să se prezinte la consulatele și ambasadele ucrainene din țara în care se află pentru a fi luați în evidența militară.

Від Investigator