Нещодавно міністр інфраструктури Volodymyr Omelyan перейнявся проблемою економічної блокади азовських портів зі сторони Росії. Мова йшла, навіть про запровадження нових санцій щодо чорноморських портів РФ

Але Україна, вимагаючи від інших держав запровадження санкцій, вкотре ігнорує власні нормативи, якими запроваджено відповідальність щодо суб’єктів господарювання, які порушують ті самі санкції. Більш того, все відбувається саме у господарстві пана міністра.

Отже, дивиться. Це 2 російських суб’єкти господарювання:

1. Товариство з обмеженою відповідальністю «Транс-Сервіс» (ООО «Транс-Сервис»), ідентифікаційний податковий номер 6163127928, зареєстровано 18.02.2013 з основним видом діяльності – «діяльність морського вантажного транспорту». Має юридичну адресу в місті Ростов-на-Дону, вул. Радянська, 44, літер А, офіс 416 (до 24.10.2016 – м. Ростов-на-Дону, вул. Велика Садова, 188а, офіс 1259а).
Директором товариства є Лутфуллаєв Хайрулла Мухторджонович. А засновник – компанія з Маршаллових Островів Privilege Win. Company Ltd., зареєстроване 05.10.2012 за адресою: Trust Company Complex, Ajeltake Road, Ajeltake Island, MH96960, Majuro, Marshall Islands.
За даними Російського морського регістра судноплавства, товариство «Транс-Сервіс» знаходиться за адресою: РФ, м. Ростов-на-Дону, проспект Кіровський, 45г, офіс 5 і є власником 5-и плавзасобів типу «річка-море» під російським прапором:

Відносно 2-х нафтоналивних танкерів «Капитан Щемилкин» і «Капитан Пшеницин», що належать ТОВ «Транс-Сервіс», оператором виступає інший російський суб’єкт господарювання:

2. Товариство з обмеженою відповідальністю «Речмортранс» (ООО «Речмортранс»), ідентифікаційний податковий номер 6163127974, зареєстровано 19.02.2013 з таким же основним видом діяльності – «діяльність морського вантажного транспорту». Має також юридичну адресу в місті Ростов-на-Дону, вул. Велика Садова, 188а, офіс 1258.
Директором є Богуславська Анна Олександрівна. А засновник – ще одна компанія з Маршаллових островів Express Fortune Limited, за реєстроване 05.10.2012, за адресою: Trust Company Complex, Ajeltake Road, Ajeltake Island, MH96960, Majuro, Marshall Islands. Водночас, за відомостями з російських баз даних юридичних осіб станом на березень 2016 року, ТОВ «Річмортранс» до серпня 2013 року мав серед засновників з часткою 99% громадянина України.

Таким чином, і ТОВ «Транс-Сервіс», і ТОВ «Річмортранс» зареєстровані з інтервалом в 1 день, а також декілька років мали юридичну адресу з різницею в 1 офіс. Крім того, за однією адресою на Маршаллових островах зареєстровані і компанії, які на даний момент є засновниками цих товариств. Все це – до того, що ці дві компанії є пов’язаними особами.

Обидва вищевказані нафтоналивні танкери «Капитан Щемилкин» і «Капитан Пшеницин» періодично заходять в закритий порт Керч, а після цього без будь-яких перешкод перебувають в акваторіях українських портів:

– дані по танкеру «Капитан Пшеницин» (Kapitan Schemilkin, IMO 8727965)

При цьому, танкер «Капитан Пшеницин» в квітні поточного року перебував на ремонті в ТОВ «Судноремонтне підприємство «Дунайсудносервіс» (акваторія Ізмаїльського порту)

– дані по танкеру «Капитан Щемилкин» (Kapitan Pshenitsin, IMO 8727941)

Таким чином, танкер «Капитан Щемилкин» прибув в Чорноморськ 11.05.2018 безпосередньо з Керчі, куди заходив 04.05.2018; остання відома MarineTraffic позиція судна станом на 23.05.2018 – Чорноморський судноремонтний завод в акваторії Чорноморського порту (тобто він може дотепер там знаходиться на ремонті)

Вірогідна причина прибуття на судноремонт – проведення планового ремонту для підтвердження класу судна в Регістровій книзі РФ. Адже дотепер в Україні діє підрозділ Російського морського регістра судноплавства, працівники якого мають доступи до судноремонтних заводів, доки і причали яких розміщуються в акваторіях наших портів

Те, що підрозділ російського регістра дотепер діє в Україні, скасувавши санкції проти себе завдяки “справедливому” українському суддівству, і дотепер має доступи до акваторій портів – це півбіди.

Головне, що судна прям з окупованого Криму заходять в українські порти і до них не застосовується жодних санкцій.
А де ж арешти суден за порушення порядку в’їзду/виїзду на/із тимчасово окуповану територію України?
А де кримінальна відповідальність екіпажу?
Де реакція капітаній портів і прикордонників?