20 листопада 2020 року Європейський Союз та Управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС) передали Національній поліції України дев’ять патрульних автомобілів і дев’ять автомобілів для мобільних груп із реагування на факти домашнього насильства.

Як повідомляє Консультативна місія ЄС в Україні, автомобілі перебуватимуть у розпорядженні управлінь поліції в дев’яти областях України: Кіровоградській, Львівській, Харківській, Одеській, Київській, Вінницькій, Чернівецькій, Полтавській та Хмельницькій.

«Домашнє насильство й насильство за ознакою статі є порушенням прав людини, якому немає місця в демократичному суспільстві. Мобільні групи з реагування на факти домашнього насильства є ключовим інструментом у боротьбі з домашнім насильством, і ЄС радо підтримує зусилля Національної поліції з поліпшення роботи цих груп у межах свого провідного проєкту «ПРАВО-Поліція», — наголосив Ксав’є Камю, керівник відділу програм допомоги «Належне управління та демократизація» Представництва ЄС в Україні.

Як зауважують в ООН, під час пандемії коронавірусу та введення вимушених карантинних обмежень, заручниками яких стали люди більшості країн світу, зросли випадки гендерно зумовленого насильства. Україна серед цих країн займає далеко не останнє місце. Відомо, що протягом першої половини 2020 року до поліції надійшла 101 тисяча викликів через домашнє насильство. Це на 40% більше у порівнянні з минулим роком.

Крім того, минулого місяця Національна поліція одержала обладнання для дотримання безпеки на дорогах і забезпечення публічної безпеки і порядку, а саме: спеціальні світловідбиваючі жилети, мегафони, ланцюги протиковзання, буксирувальні троси, сигнальні стрічки, троси для запуску двигуна, дорожні конуси та знаки дорожньо-транспортної пригоди.

Фото: EUAM Ukraine (КМЄС)

Обладнання закуплене в межах проєкту «Підтримка реформ у галузі верховенства права в Україні у сферах діяльності поліції, прокуратури та належного врядування» («ПРАВО-Поліція»), що його реалізує Управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу в тісній співпраці з Консультативною місією ЄС в Україні.

Фото: EUAM Ukraine (КМЄС)

Зазначимо, проєкт «Підтримка реформ у галузі верховенства права в Україні у сферах діяльності поліції, прокуратури та належного врядування» («ПРАВО-Поліція») реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проєктів (ЮНОПС) у координації з Консультативною місією ЄС в Україні (КМЄС).

Загальна мета проєкту — сприяти верховенству права в Україні та впровадити передовий європейський та міжнародний досвід у цій галузі. «ПРАВО-Поліція» надає підтримку Національній поліції та Міністерству внутрішніх справ України у процесі реформування системи охорони публічного порядку та проведення кримінальних розслідувань, впорядкування засад проведення досудових розслідувань із метою протидії організованій та кіберзлочинності, впровадження моделей поліцейської діяльності, що базуються на збиранні та аналізі даних і взаємодії поліції з громадою, створення дієвої системи захисту свідків, посилення співпраці поліції з Інтерполом та Європолом, а також вдосконалення програм підготовки та підвищення кваліфікації поліцейських.

«Я пишаюся тим, що ЮНОПС спільно з Міністерством внутрішніх справ України, Національною поліцією та Європейським Союзом працює над реальним поліпшенням життя жертв домашнього насильства, серед яких більшість складають найвразливіші групи – жінки й діти», — зазначила Іріна Саакян Веттер, директорка Управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС) в Україні.

Влітку, в межах проєкту та ініціативи ЄС #TeamEurope із протидії COVID-19, Національна поліція України отримала високоякісні засоби індивідуального захисту, в тому числі 150 000 респіраторів, 462 000 медичних масок і захисні комбінезони, надані Європейським Союзом та Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проєктів (ЮНОПС).