Національна поліція України (НПУ) оголосила про запуск двох новітніх модульних центрів обробки даних, що приєднані до існуючої телекомунікаційної інфраструктури НПУ. Місця розташування центрів не розголошуються.

Як повідомляється на офіційній сторінці Консультативної місії ЄС в Україні, нові центри обробки даних підтримуватимуть роботу більш ніж 45 000 поліцейських по всій Україні на загальнодержавному та місцевому рівнях, в тому числі лінії екстреної допомоги 102. Нове обладнання забезпечує дотримання новітніх стандартів безпеки й ефективності роботи з даними.

Фото: EUAM Ukraine (КМЄС)

Передачу обладнання, закупленого коштом ЄС, забезпечило ЮНОПС у співпраці з Консультативною місією ЄС в Україні в межах комплексу заходів підтримки України з боку ЄС, а саме програми «ПРАВО-Поліція».

«Оновлення підходів до безпеки в “цифрову” епоху є пріоритетом для України. Тому ЄС має за честь допомагати Національній поліції України підвищувати надійність, стійкість, ефективність та результативність роботи її ІТ-інфраструктури. ЄС і надалі планує допомагати українським правоохоронним органам рухатися шляхом зростання підзвітності, ефективності та результативності, з кінцевою метою підвищення рівня безпеки громадян України,» — зазначив Ксав’є Камю, керівник відділу програм допомоги «Належне управління та верховенство права» Представництва ЄС в Україні.

Два центри обробки даних є черговим заходом технічної підтримки з боку ЄС, спрямованої на організацію безпечного й оперативного обміну даними між місцевими та центральними органами Національної поліції. 

«В умовах сьогодення ефективність роботи Нацполіції значною мірою залежить від передових технологій. І мова йде не лише про ефективні інформаційні та комунікаційні інструменти. Ситуація довкола COVID-19 призвела до того, що чимало служб перейшли до роботи в режимі онлайн, що розширило можливості для кіберзлочинців, – розповів голова Консультативної місії ЄС Антті Хартікайнен. – Сьогодні Національна поліція робить важливий крок до власної цифрової трансформації.  Ми раді бути частиною процесу ІТ-модернізації відомства, який має призвести до підвищення ефективності роботи поліції на благо громадян України».  

Фото: EUAM Ukraine (КМЄС)

У КМЄС зазначають, що у жовтні цього року Україна отримала нові серверні рішення для Головних управлінь НПУ в дев’яти областях України: Кіровоградській, Львівській, Харківській, Одеській, Київській, Вінницькій, Полтавській та Хмельницькій.

Як і центри обробки даних, нові сервери необхідні для оновлення технічної інфраструктури з метою підвищення ефективності роботи поліції.

Також, у вересні та жовтні цього року відомчі навчальні заклади системи МВС отримали сім серверів, що забезпечуватимуть роботу платформи для дистанційної онлайн освіти. Їхній запуск задовольнить потребу в обміні знаннями й досвідом між національними та регіональними правоохоронними установами, що особливо зросла в умовах пандемії COVID-19.

В листопаді підрозділи Нацполіції, що тісно співпрацюють з Інтерполом і Європолом у сфері протидії організованій і транснаціональній злочинності отримали 45 нових комп’ютерів з моніторами. Крім того, 36 комп’ютерів, 54 монітори і 18 принтерів було передано в поліцейські відділення в дев’яти областях України на підтримку громадоорієнтованого підходу до роботи дільничних офіцерів поліції, мета якого — зміцнити довіру між поліцією та громадою шляхом діалогу та прямої співпраці.

Раніше Європейський Союз і ЮНОПС передали 150 комп’ютерів та 20 принтерів Департаменту стратегічних розслідувань (ДСР) Нацполіції, який займається боротьбою з організованою злочинністю.