Одеська Кірха руйнується: будівля духовного центру лютеран, що була відреставрована в 200х роках, тепер уся покрита тріщинами та виглядає жалюгідно. Нове керівництво Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні (НЄЛЦУ) – єпископ Павло Шварц та Президент Синоду Олександр Гросс – в ході прес-конференції пояснили, чому Кірха в такому катастрофічному стані.

В жовтні 2013 року на посаду керівника церкви був обраний Серге Машевські, але вже через рік в НЄЛЦУ стали помітними перші ознаки внутрішньоцерковного конфлікту. Як писала Релігійно-інформаційна служба Україна (РІСУ), конфлікт розпочався через сумніви у розподілі матеріальних ресурсів Церкви, пізніше перейшов і на особисті стосунки. Машевські вдався до простого методу: усував з Церкви пасторів-опонентів, а на їх місце ставив своїх прихильників, навіть всупереч статутам громад.

Серед перших, від дій Машевські, постраждали ті пастори, які відкрито підтримали Революцію Гідності. За даними інформаційного агентства «Вікна Одеса», під примусом був вимушений виїхати до Німеччини одеський пастор Андреас Гамбург, що постраждав під час кривавого розгону мирної акції протесту біля Одеської облдержадміністрації 19 лютого 2014 року. Також був вимушений виїхати Ральф-Ріхард Гаска, пастор лютеранської церкви Святої Катерини, яка знаходилась в епіцентрі протистояння в Києві на вулиці Лютеранській. Церква стала прихистком і лазаретом для поранених, а сам пастор зазнав поранення. Під примусом Машевські, в 2015 році Гаска з родиною повернувся до Німеччини.

Pfarrer Ralf Haska von der St.Katharina Gemeinde in Kiew.
Джерело фото – Deutsche Welle

Тим часом, Машевські, всупереч статуту НЄЛЦУ, поступово узурпував владу в релігійній громаді, ставши одночасно і духовним, і церковно-цивільним керівником. Він вдався до простого методу: усував з Церкви пасторів-опонентів (одним з яких став і Шварц), а на їх місце ставив своїх прихильників, навіть всупереч статутам громад. З найбільш впертими громадами діяв ще жорсткіше — забирав майно.

Так сталося з майном громади у Петродолинському, яку очолює Олександр Гросс. Свій парафіяльний дім розбудовувала вся громада, але він був зареєстрований на церковне управління. Як повідомляла РІСУ, після рішення суду на користь Машевські і кількох спроб силою перебрати приміщення, відключення газу для опалення в зимовий період, громада вирішила залишити своє приміщення і збудувати нове.

Машевські нещадно переслідував незгодні з ним лютеранські громади з єдиною метою – заволодіти їхнім майном для продажу або комерційного використання. В результаті, з 31 громади НЄЛЦУ в Україні з Машевські залишилися 9, з 23 служителів – тільки 4. У Харкові та Бердянську були звільнені пастори і продані їх службові квартири, а в Запоріжжі – проданий будинок громади.

В Одесі майновий комплекс лютеранської громади використовувався виключно в комерційних цілях, а доходи від цього витрачались не на потреби громади. Водночас. головна культова споруда лютеран України – одеська кірха – поступово занепадала. В 2015 році, після аварії теплотраси, не було зроблено ніяких дій по зміцненню фундаменту і будівля нахилилася на 10 сантиметрів і покрилася тріщинами. В цей же час, за даними РІСУ, через дії Машевскі, материнська Євангелічно-Лютеранської Церква Баварії, на чиї кошти була колись відтворена одеська Кірха, припинила контакти зі своєю дочірньою організацією в Україні. 

Джерело

В жовтні 2018 року більшість лютеран України, на Синоді в Одесі, відсторонили Машевські від керівництва церквою і висловили йому недовіру. Новообраним керівником НЄЛЦУ став єпископський візитатор Павло Шварц, відомості про якого були занесені в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Ось копії витягу, оприлюднені на той час РІСУ :

Машевські та його прихильники з цим не погодились і вирішили перевести внутрішньоцерковний конфлікт в судову площину. Одеські суди в котрий раз, прийняли позицію Машевські, хоча це суперечить законодавству – адже в Україні церква відділена від держави. В результаті з НЄЛЦУ розірвали зв’язки усі міжнародні протестантські організації.

Через 3 роки юридичної тяганини в різних судових інстанціях та державних органах, Верховний суд України нарешті вказав не неприпустимість розгляду судами внутрішньоцерковних конфліктів. На минулому тижні, в Єдиний державний реєстр в якості керівника Релігійної організації “Церковне управління (Єпископат) Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні” внесений Павло Шварц, який був обраний єпископом відповідно до Статуту Церкви і підтриманий усіма авторитетними лютеранськими організаціями.

Здавалося б конфлікт вичерпаний, але, як стало відомо на прес-конференції, невідомі особи, використовуючи електронний ключ Машевські до банківських рахунків Церкви,, зняли звідти 15000 євро. Отже Церкву очікує ревізія майна та угод, укладених за весь період правління попереднього єпископа.

Водночас, одеситів турбує, щоб Кірху почали ремонтувати до того, як вона почне руйнуватися.

Від Investigator