Господарський суд Одеської області знову почав розгляд позову Держканцелярії Республіки Молдова до ТОВ “Макстгруп” з приводу санаторію “Молдови”. В касації частково задовольнили позов Агентства публічної власності Республіки Молдова й справу №916/1457/19 повернули до першої інстанції на розгляд, про що “Громадське слідство” довідалось з постанови Верховного суду України.

Цікавий висновок зробив касаційний суд, вказавши, що раніше суди не досліджували власне законність заволодіння майном санаторію “Молдова”:

Джерело – аналітична система YouControl

Отже, тепер Господарський суд Одеської області буде вивчати ті документи молдовської сторони, які не враховувались судами, починаючи з 2010 року, коли саме за судовим рішенням санаторій був фактично переданий у володіння відомій одеській бізнес-групи, яка тепер фігурує в кримінальному провадженні НАБУ за фактом заволодіння аеропортом “Одеса”. До речі, в обох випадках – й щодо санаторію, й щодо аеропорту – група використовувала одну й ту ж процедуру для закріплення своїх прав на майно: захоплені об’єкти ставали заставою для взяття банківських кредитів.


Епопея із захопленням майна санаторію “Молдова” триває вже 15 років.

7 серпня 2008 року між Республікою Молдова, в особі Агентства Публічної Власності при Міністерстві Економіки та Торгівлі, та Підприємством з іноземним капіталом I.C.S. SDY-INVEST GRUP S.R.L. (IDNO 1008600012431) було укладено договір купівлі-продажу. Згідно з цим договором сусідня держава продала цілісний майновий комплекс та передала свої права засновника на санаторій новій молдовській компанії, яка була зареєстрована за півроку до цього.

Ціна договору становила 73,3 млн лей. Половину вартості переданого майна I.C.S. SDY-INVEST GRUP S.R.L. сплатило до укладення договору, а другу половину – покупець зобов’язувався сплатити протягом 2-х років із моменту підписання договору. Гарантом виконання зобов’язань покупцем виступив український банк АКБ «ФІНБАНК».

У жовтні 2011 року через неоплату другої частини вартості приватизованого майна Вища судова палата Республіки Молдова анулювала рішення про приватизацію «Санаторію Молдова». Однак, за рішенням Господарського суду Одеської області від 21 липня 2010 року в справі №26-30/109-09-3307, яке вищі інстанції лишили без змін, весь майновий комплекс «Санаторію Молдова», розташований за адресою: Україна, м. Одеса, вул. Посмітного, 2, було визнано об’єктом права приватної власності Підприємства з іноземним капіталом I.C.S. SDY-INVEST GRUP S.R.L. (суддя Никифорчук Микола Іванович, з квітня 2018 року – вже колишній суддя).

У лютому 2011 року компанія I.C.S. SDY-INVEST GRUP S.R.L. внесла майно санаторію до статутного капіталу ТОВ «Санаторій-профілакторій Молдова» (код ЄДРПОУ 36552288), а у грудні 2016 року – вже до капіталу ТОВ «Макстгруп» (код ЄДРПОУ 38908112). З цього моменту з майном санаторію відбувались такі перипетії, що гідні цілого детективного серіалу з головними героями – Національним банком й двома збанкрутілими банками, цілою плеядою одеських компаній, що використовувались у заплутуванні слідів, київськими та одеськими судами різних інстанцій та одеською міською й регіональною владою. Частина цих “героїв” вже стала героями кримінального провадження, розпочатого в рамках розслідування шахрайських схем навколо банкрутства “Платінум-Банку”. До інших “героїв” наші правоохоронні органи ще придивляються.

То ж будемо держати руку на пульсі, щоб нічого не пропустити.


Між тим, українським можновладцям й підприємцям необхідно зрозуміти: якщо ми хочемо, щоб наші інвестиції та власність захищали закордоном, то й в Україні в першу чергу повинні захищати іноземний капітал й іноземні інвестиції.

Ситуація з санаторієм “Молдова” наглядно демонструє, що судова система гостро потребує реформи, про яку всі давно говорять.

Відновлення України повинно передбачати не тільки відновлення зруйнованої інфраструктури, але й відновлення в державі тих принципів, порядків, справедливості, які домінують в цивілізованому світі.