На зустрічі з журналістами голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер заявив, що не підписав заяву на звільнення голови Координаційного гуманітарного штабу в Одеській області Олексія Чорного. Також він ще не вирішив, власне що робити з самим Гуманітарним штабом – закрити або змінити його статус, оскільки там накопичилося багато гуманітарної допомоги.

Також Кіпер зазначив, що передав усі матеріали перевірки до правоохоронців й вважає, що спочатку вони мають надати свою оцінку діяльності гуманітарного штабу та його керівника, а вже потім слід вирішувати питання про звільнення.

Нагадаємо, що Олексій Чорний вирішив звільнитися через місяць після відставки колишнього голови ООВА Максима Марченка. Щоб не допускати нову людину до справ у Гуманітарному штабі, керівництво штабу застосувало схему з “виборами” нового керівника. Але ті згодом перетворились на фарс, адже у виборах вирішив прийняти участь один з фігурантів бази даних “Миротворець” (влітку був затриманий СБУ як інтернет-провокатор, що продавав фейкові «посвідчення» журналістів і закликав до зриву мобілізації).

В обладміністрації в ці ігри вирішили не грати, і звільнення Олексія Чорного затяглося, а з новим головою ООВА взагалі було відкладено. Більш того, в соціальних мережах оприлюднена інформація, що 05.06.2023 Слідче управління ГУНП в Одеській області зареєструвало в ЄРДР кримінальне провадження №42023160000000198 за ч.4 ст.191 КК за фактом розтрати та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем службовими особами.

Чи пов’язано це кримінальне провадження з перевірками, ініційованими Кіпером – невідомо. Але з перевірок зі сторони ООВА відомо, що за рік з моменту свого призначення Олексій Чорний так і не запровадив у Гуманітарному штабі єдину електронну систему обліку.

А тепер на складі накопичилося багато гуманітарки і обладміністрація ще не вирішила, що з нею робити: розподілити в регіоні чи передати до областей, де ця допомога потрібніша. Тепер головне, щоб ООВА не затягувала рішення, щоб гуманітарна допомога не зіпсувалась або строк гідності не закінчився. Інакше поліція знов зареєструє нові кримінальні провадження – тепер через службову недбалість.

Від Investigator