Після 1 вересня в соціальних мережах з’явилась інформація про певні недоліки, допущені навчальними закладами при передачі учням гуманітарної допомоги ЮНІСЕФу вигляді канцтоварів: в окремих школах видали не усе та не усім, а в деяких – зажадали повернути канцтовари після фотографування з дітьми.

Повідомлень було чимало, як приклад, скріншоти окремих (цензурних) новин і обговорювань в Телеграм:

Джерело – телеграм-канал “Підслухано Одеса Новини | Подслушано Одесса”, https://t.me/c/1092866346/56713
Коментарі з різних джерел

Подібні коментарі є ознакою непереборності корупції в навчальних закладах, незважаючи на війну та впровадження реформи НУШ. Не змінними лишились підходи директорів й класних керівників, які мабуть, вирішили, що першокласникам багато канцтоварів непотрібно і щось треба залишити школі (залишити в школі – це в кращому випадку).

“Громадське слідство” вирішило дослідити цю ситуацію і, перш за все, визначити повний перелік канцтоварів, які мали отримати першокласники. Однак у пошуках стало зрозуміло, що проблема розподілу гуманітарної допомоги – глобальна, значно глобальна.

Другого вересня Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні на своїй сторінці у Фейсбуку розмістило публікацію про видачу 50 000 (п’ятдесят тисяч) рюкзаків першокласникам Миколаївської та Одеської області. Але вже 4 вересня публікацію відредагували і кількість виданих рюкзаків зменшилася на 10 000 (десять тисяч). Все це можливо спостерігати в історії змін публікації:

Отже, ЮНІСЕФ відзвітувало, що усього видало у 2 південних областях України 40000 (сорок тисяч) рюкзаків, й одночасно подякувало Посольству Японії в Україні (оскільки закупівля здійснювалась коштом Уряду Японії) та Благодійному фонду “Вітри змін” (який організовував закупівлю та розподіл канцтоварів).

Вже із коментарів під цим постом ЮНІСЕФ стає зрозуміло, що не все так просто. У деяких громадах не було рюкзаків, а канцтовари роздавали у кульках із логотипом ЮНІСЕФ. Десь взагалі нічого не дали. Десь дали і відразу попросили все повернути до школи.

Ось деякі з цих коментарів:

А ось коментарі під одним з фото даної публікації ЮНІСЕФ:

І на додаток, на Фейсбук-сторінці Благодійного фонду “Вітри змін” розміщено репост публікації Радсадівської сільської громади Миколаївської області, де видно, що учням видали набори канцтоварів – без рюкзаків, у фірмових кульочках з логотипом ЮНІСЕФ та фонду:

Інформація щодо складу наборів канцтоварів, виданих першокласникам, різнилась: в Одесі, Ізмаїлі – отримали в рюкзаках, в Миколаївській області – без рюкзаків. Інформація щодо переліку канцтоварів теж різнилась. Наприклад, на сайті “Української служби інформації” відзначили, що кожен рюкзак містить повний набір канцтоварів, який має полегшити процес підготовки до навчання: щоденник, зошити, фарби, пляшку для питної води, пластилін, ручки, фломастери, ножиці, клей, олівці.

А одеські телеграм-канали (“Одесса как она есть“, “Одесская Книжка“) розмістили дописи з рюкзаками ЮНІСЕФ та канцтоварами, зазначивши, що Одеса отримує 5000 (п’ять тисяч) наборів:

Як бачимо, перелік канцтоварів в наведених публікаціях – різний. На жаль, сайт благодійного фонду, який закупляв і розподіляв канцтовари, працював нестабільно і пошук інформації з переліком канцтоварів, які видавались першокласникам, продовжився.

Повний перелік закуплених канцтоварів було знайдено у тендерній документації, розміщеній фондом на одному із сайтів-сегрегаторів, що надають платформу неурядовим організаціям. Для видачі школярам планували закупити 14 найменувань канцтоварів:

  • Альбом для малювання – 1 шт.
  • Зошит_шкiльний 18 арк. клiтинка – 10 шт.
  • Зошит шкiльний 18 арк. лінія – 10 шт.
  • Кольорові олівці – 1 уп.
  • Фарби акварельні – 1 уп.
  • Пластилін легкий не менше 34 кольорів – 1 шт.
  • Папір кольоровий не менше 7 кольорів, 14 аркушів – 1 шт.
  • Папка на блискавці. Одне відділення на змійці. Формат А4 – 1 шт.
  • Гелева ручка ‘пише-стирає’ – 1 шт.
  • Кулькова масляна ручка – 1 шт.
  • Олівець графітний, з гумкою – 2 шт.
  • Фломастери не менше 12 кольорів – 1 шт.
  • Клей-олівець – 1 шт.
  • Розмальовка – 1 шт.

Враховуючи економічну ситуацію, зараз далеко не кожні батьки можуть купити такий набір своїй дитині. Тому висловлюємо безумовну подяку Уряду Японії, який профінансував допомогу.

В ході аналізу оголошень тендерів з’ясувалось, що БФ “Вітри змін” двічі оголошував тендери на закупівлю канцтоварів й щоразу на 40000 наборів:

1. перший тендер: був оголошений 5 квітня і двічі продовжувався його термін – 18 квітня й 24 квітня

Ось його тендерна документація:

2. другий тендер (додатковий) – 5 червня. Саме так – додатковий, тобто який є додатком до чого-небудь (як роз’яснює Академічний тлумачний словник). Вочевидь, що в даному випадку – до першого тендеру

Тендерна документація додаткового тендеру показує, що фонд спростив вимоги до канцтоварів (наприклад, фломастери – не 18 кольорів, а 12 кольорів)

Скільки фактично було закуплено канцтоварів за результатами тендерів – невідомо. Сайт фонду мовчить із цього приводу. Там наразі є лише оголошення тендеру за 5 червня, де не зазначено результати закупівель. Але судячи з нумерації – не всі оголошення тендерів були оприлюднені на сайті фонду. Рюкзаки Фондом не закуплялись за цими тендерами.

Отже, ребус з переліком канцтоварів, які мали отримати першокласники, був вирішений, але лише частково. На жаль.


Не виключаємо, що всі виявлені нестиковки можуть бути друкарськими помилками чи помилками при оформленні документації. Але друкарська помилка в 10000 рюкзаків змушує задуматися. Особливо, враховуючи оприлюднене розслідування BBC News про корупцію в ООН та його структурах.

Сподіваємося, що Секретаріат Кабміну, який наділено повноваженнями контролю за міжнародною технічною допомогою, дійсно контролює. Інакше Україну знову будуть згадувати у зв’язку з корупцією, чужою корупцією.


P.s.1. Вже після публікації цієї статті стало відомо, ситуація з канцтоварами від ЮНІСЕФ була використана у антиукраїнській ІПСО. Так, 31 серпня прорсійський телеграм-канал “Однажды в Одессе” оприлюднив маніпулятивний пост, запевняючи, що тільки в Одесі ЮНІСЕФ збирається видати першокласникам 10000 рюкзаків і шкільних наборів, які передані для дітей загиблих воїнів. Мовляв, цим ЮНІСЕФ фактично визнає загибель як 10000 одеситів, які є батьками лише першокласників, а загальна кількість загиблих значно більша.

Безумовно, це фейкова новина, яка не грунтується на достовірних джерелах інформації.

А між тим, якщо б процедура розподілу та видачі гуманітарної допомоги була б більш прозорою, ось таких фейків та ІПСО не було б взагалі.


P.s.2. На платформі OLX не припиняють розміщувати оголошення про продаж рюкзаків від ЮНІСЕФ, як приклад, ось тут продаж рюкзаку за 100 грн. в селищі “Райдужне” Таїровської громади, розташованому на кордоні з Одесою:

Пошук за картинкою надає й інші варіанти продажів, не тількі в регіоні, а й по Україні в цілому:

Це свідчить, що розподіл рюкзаків від ЮНІСЕФ відбувається не зовсім цільовим чином й потребує вдосконалення, щоб допомогу отримували дійсно ті, хто її потребує.