Новий закон по відходам – нові повноважень для громад

В червні 2022 року Верховна Рада прийняла довгоочікуваний закон, що має докорінно змінити застарілу систему поводження з відходами. Адже рамковий закон “Про управління відходами” надає можливість втілити норми і процеси, які необхідні Україні для приєднання до Європейського Союзу, в тому числі: 

  • закрити старі сміттєзвалища, а ті, що залишаться, привести до європейських норм; 
  • створити умови для побудови в Україні сучасної сміттєпереробної інфраструктури за європейськими правилами і відкрити кордони для інвесторів; 
  • встановити принцип “забруднювач платить”; 
  • впровадити розширену відповідальність виробника, коли виробник продукції буде зобов’язаний забезпечити повну утилізацію упаковки, яку випустив на ринок разом із товарами.

9 липня 2023 року Закон №2320-ІХ «Про управління відходами» набув чинності і серед його ключових нововведень – впровадження ієрархії управління відходами, в якій найвагомішою частиною є запобігання їх утворенню. Наступний щабель – відходи мають пройти етапи повторного використання, переробки та відновлення. Лише невелика частка мала б опинитися на полігоні.

Новий закон запровадив планування системи управління відходами на 3-х рівнях: національному, регіональному та місцевому. А ще розширив і доповнив повноваження та відповідальність органів місцевого самоврядування. Місцева влада має організувати збирання й видалення побутових відходів, запровадивши роздільний збір за 5 видами відходів: біовідходи, пластик, папір, скло й метал.

Збір таких видів відходів, як метал, папір, скло, на даний момент вже тривалий час здійснюється на комерційних засадах і розглядається не як збір відходів, а збір вторинної сировини, яка активно переробляється в Україні і навіть може експортуватись. Але, безумовно, значна обсяг відходів залишається нерозділеним і підлягає захороненню.

Між тим, з 1 січня 2030 року законодавство забороняє експлуатацію полігонів без відповідного оснащення. Ідеться про системи захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату, системи контролю за викидами та забрудненням, системи моніторингу стану довкілля. Фактично більшості громад необхідно буде закрити та рекультивувати полігони відходів, розташовані на їх території.

Що робити громадам, щоб не погрузнути в смітті? Серед перше кроків – якнайскоріше запровадити роздільний збір сміття. Вивчаємо, як це робить Арцизька громада на півдні Одеської області.

На допомогу спішить грант

Для допомоги громаді Благодійний фонд «Європейська фундація для України», як партнер Арцизької міської ради, прийняв участь в конкурсі грантів «Успішна участь громади», що проводився Інститутом місцевого розвитку» в рамках проєкту «Громада – влада: діалог, довіра, дія». Грантова ініціатива Фонду «Упровадження роздільного збору сміття – поштовх до розвитку громади», що передбачала отримання гранту на суму 98 810 грн, стала переможцем конкурсу.

Метою грантової ініціативи «Упровадження роздільного збору сміття – поштовх до розвитку громади», яку реалізує Фонд, є упровадження роздільного збору сміття на підставі результатів консультацій із громадськістю та забезпечення сталого поводження зі сміттям в місті Арциз Болградського району Одеської області.

Для реалізації грантової ініціативи, Арцизька міська рада Болградського району Одеської області й Благодійний фонд «Європейська фундація для України» уклали договір про співпрацю, який розмістили на офіційному сайті ради. Метою Договору є спільне виконання Радою та Фондом завдань Грантової ініціативи, а саме:

  • створення екологічного «острівця» шляхом закупівлі контейнерів для роздільного збору сміття, а також надання правових рекомендацій щодо внесення необхідних змін до Правил благоустрою міста Арциз;
  • проведення онлайн-консультацій з мешканцями міста для визначення місця для встановлення контейнерів;
  • підвищення екологічної свідомості серед школярів та опосередковано – їхніх батьків шляхом організації навчальних та/або ігрових заходів.

Від початку співпраці Фонд і посадовці Арцизької міської ради вже вирішили низку питань, без яких неможливо виконати грантової ініціативи.

По-перше, визначили тип контейнерів, яких гостро потребує громада. Враховуючи аналіз морфологічного складу побутових відходів, які утворюються в громаді, фахівці ЖКГ вважають економічно доцільними сітчасті контейнери для збору ПЕТ-пляшок. Адже пластик складає до 30% обсягу відходів в Арцизі.

Зразок сітчастих контейнерів для збору пластикових ПЕТ-пляшок, які пропонує встановлювати міська рада на території Арцизу.

Контейнері виробляються місцевим підприємством

По-друге, визначили дислокацію контейнерних майданчиків, де є можливість встановити сітчасті контейнери для збору пластику. Усього вийшло 18 адрес.

По-третє, визначили процедуру, як залучити громаду до вибору 10 майданчиків, де будуть сітчасті контейнери: рейтингове голосування за допомогою Google-форми та поширення інформації через офіційний сайт і соціальні мережі.

І це лише перші кроки до отримання грантової допомоги.

Форум: запорука залучення мешканців до врядування в громаді

23 квітня за ініціативи Арцизької міської ради відбувся екологічний форум «Активна громада творить своє майбутнє. Від мрії до дії!», що став суспільною платформою для обговорення нагальних проблем у сфері екології та поводження з відходами у громаді. В ході двох панельних дискусій обговорювались не тільки проблеми поводження з відходами, але й інші чинники, що впливають на забруднення навколишнього середовища та його виявлення.

Наприкінці екофоруму серед присутніх було проведено тестове опитування щодо вибору 10 адрес найбільш людних локацій, де доцільно встановити спеціальні контейнери для збору пластику. Для опитування створили спеціальний телеграм-канал https://t.me/aktivna_gromada

Для більш ширшого залучення мешканців громади до організації роздільного збору сміття після форуму запустили рейтингове голосування для відбору локацій за допомогою Google-форми https://forms.gle/1DfxXcrtDd8ZAJoH6 , посилання на яку розповсюдили через офіційний сайт ради і її телеграм-канал, а також через групи у Фейсбуку. У розповсюдженні форми прийняв участь особисто Арцизький міський голова Сергій Парпуланський, який згодом оголосив результати голосування


Свідоме поводження з відходами повинно стати навичкою кожного громадянина. Саме так в Україні припиниться засмічення навколишнього середовища, а ресурси, які викидаються на полігони, стануть цінним вторинним ресурсом. Починати треба з себе і цьому можна навчитися. Про це свідчить досвід Арцизької громади.

Від Investigator