Перший міжнародний Бессарабський економічний форум відбувся в місті Болград, на півдні Одеської області. Для проведення такої  масштабної події об’єднали свої зусилля представники влади, бізнесу, громадянського суспільства і міжнародних партнерів.

Ось декілька показників Форуму, що свідчить про його масштабність:

  • 330 учасників, які відгукнулися на запрошення та погодилися поділиться своїми надбаннями й практичними знаннями. Серед них представники міністерств, обласної влади й громад Одещини, депутати різних рівнів, гості з Миколаївської, Київської, Тернопільської, Херсонської, Харківської областей, шістьох вищих навчальних закладів, дослідницьких інститутів та проєктних організацій. А ще офіційна делегація болгарської громади Тунджа, співробітники консульських Болгарії Туреччини, Молдови та Румунії.
  • 110 презентацій проєктів, серед яких проєкт заступника Міністра цифрової трансформації України з розвитку IT, керівника проєкту Дія. City, співзасновника бізнес-акселератора WannaBi Олександра Борнякова.
  • 10 тематичних секцій по обговоренню та презентації інвестиційних проектів: Сільське господарство, Туризм, Енергетика, Міжнародні та урядові грантові програми, Інфраструктура і логістика, Підприємництво, Соціальні проєкти, Промисловість та індустріальні парки, Екологія, ІТ-сфера.

За задумом організаторів, серед головних завдань Форуму було залучення основних вітчизняних та іноземних інвесторів, які готові забезпечити модернізацію та технологічне оновлення промисловості, організацію випуску конкурентоспроможної продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках. А ще учасники активно ділились своїми практиками залучення інвестицій й грантів до громад і установ.

Форум відкривав його головний ініціатор – Болградській міський голова Сергій Димитрієв, якій, зокрема, заявив:

«Працювати на економічну міць країни – обов’язок кожного з нас для абсолютної перемоги над ворогом. Не менш важливо мати погляд в майбутнє і вже сьогодні визначитися з тим, що будемо робити, коли ми переможемо. Сьогоднішній економічний форум спрямований саме на те, щоб допомогти нам досягти успіху в цих обох напрямках».

Одночасно, Сергій Димитрієв навів приклад, як залучення міжнародних партнерів та донорських, грантових програм може сприяти розвитку культурної інфраструктури громади, попросивши присутніх звернути увагу на глядацьку залу Центру культури та дозвілля Болградської міської ради, де й проходило відкриття заходу:

«Десь через три-чотири місяці ця зала перетвориться на сучасний аудіовізуальний простір, який також зможуть відвідувати люди з інвалідністю. Це стало можливим завдяки тому, що Болград отримав півмільйонний грант для втілення проєкту “Кіно Болград: створення аудіовізуального простору для мешканців Болградської громади без перешкод”. Ще раніше саме в цієї будівлі було облаштовано кабінет для самодіяльної театральної студії “ОнгЪл”, відроджено театральне мистецтво у Болградській громаді. Все це також вдалося зробити завдяки участі в іншому довготривалому міжнародному проєкті».

Найбільш інтерес серед представників громад й громадянського суспільства стала робота секцій Соціальні проєкти, Туризм, Міжнародні та урядові грантові програми. І це не випадково, адже багатий досвід Болграду щодо залучення різних видів інвестицій для розвитку міста й громади в цілому є неоціненним.

Як розповіла “Громадському слідству” на Форумі Альона Ільченко, співробітниця Агенції регіонального розвитку Одеської області, яка раніш працювала в Секторі міжнародних зв’язків та інвестицій міськради Болграду і сприяла залученню донорських коштів до громади:

Протягом останніх 8 років Болградська громада бере активну участь у грантових програмах та реалізовує міжнародні проєкти в сфері збереження культурної спадщини, покращення медичних послуг, енергоефективності, поводження з відходами, розвитку підприємництва у сільській місцевості, підвищення ефективності та підзвітності органів місцевого самоврядування тощо. При цьому, міська рада забезпечує на співфінансування проєктів зі свого бюджету, що свідчить про розуміння важливості розвитку громади, на який безпосередньо позитивно впливає відкриття нових робочих місць, надходження податків та накопичення досвіду реалізації проєктів.

Найкращою демонстрацією позитивного впливу залучення донорських коштів до вирішення проблем громад стало завершення на момент проведення Форуму інфраструктурної частини проєкту BSB1010 “Розвиток та просування спільної спадщини”, в рамках якого було відреставровано об’єкт культурної спадщини «Літній павільйон (будинок Малевинського)», розташований у Міському парку Болграду. Безумовно, будиночок ще очікує оформлення музейної експозиції та благоустрою навколишньої території. Але вже всі бачать, що культурну спадщину в Болграді зберігають й відновлюють.

Ознаменувався форум налагодженням нових партнерських стосунків: були підписані Меморандуми про співпрацю між головами Болградської, Городненьскої, Тарутинської громад, громадськими організаціями та Агентством транскордонного співробітництва «Єврорегіон Нижній Дунай».

Виробники крафтової (і не тільки😋) продукції та сувенірних товарів змогли презентувати свої вироби не тільки на Форумі, але й на виставці-ярмарку, що тривала протягом двох днів.

Відзначимо, що учасники заходу були єдині, надаючи найвищу оцінку організаторам Бессарабського економічного форуму, та висловили впевненість у тому, що більшість презентованих проєктів будуть реалізовані в ході відновлення України.

Від Investigator