19 липня, під кінець робочого тижня, в Державній системі онлайн аукціонів «Прозорро.Продажі» оприлюднено оголошення про приватизацію єдиного майнового комплексу державного підприємства «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою».

До 8 серпня Регіональне відділення Фонду держмайна по Одеській та Миколаївській областях очікує пропозиції по 2-м лотам, які перебувають на балансі інституту:

  1. Будівля (інженерно-лабораторний корпус) загальною площею 3439,8 кв.м, розташована за адресою: м. Одеса, вул. Космонавтів, 34, на земельній ділянці 0,27га (поряд з Малиновським ринком напроти паркової зони). 
  2. Автогараж на 4 бокси за адресою: м.Одеса, Люстдорфська дорога, 94-В, розташований на земельній ділянці площею 0,0928 га.

За ці 2 лоти виставлено стартову ціну у 4 987 300,00 грн. (без ПДВ) або $120 000. За даними ріелторів, за таку ціну можливо купити … 2-3 кімнатну квартиру з євроремонтом в елітному районі (але не в самом елітному – там дорожче).

Вартість за 1 кв.м становить орієнтовно 1400 грн ($34) . Це досить “демократична” ціна. Занадто демократична для будівлі, розташованої в центрі одеських “черемушек”, де ціна за 1 кв.м при продажу нерухомості стартує від $400.

Що правда, будівля Інституту землеустрою продається не повністю, а без захисної споруди цивільного захисту, що залишається у державній власності. Безумовно, це здешевлює лот, але й новий власник будівлі звільняється від обов’язку утримувати укриття.

І автогараж на 4 бокси розташований невідомо де. Якщо переходити по мітці, вказаній в оголошенні на «Прозорро.Продажі», потрапляємо в будівлю разом з … автозаправною станцією, але на Люстдорфській дорозі, 94-а.

Але це не всі нюанси.

Теперішній балансоутримувач будівлі ДП «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», за даними Аналітичної системи YouControl, не перебуває в стані припинення і навіть під час війни, в умовах обмеження земельних операцій, продовжує отримувати прибутки.

У зв’язку з чим, виникає декілька закономірних питань:

  • навіщо продавати будівлю держпідприємства, яке продовжує працювати і має усі відповідні ліцензії, причому виставляючи стартову ціну раз в 10 нижче ринкової? Дійсно, судячи з акту аудиторської перевірки, в будівлі були приміщення, які не використовувались, то чому Фонд держмайна, як орендодавець не передав в оренду ці приміщення?
  • куди після продажу подінеться Головне управління Держгеокадастру в Одеській області, яке орендує там приміщення? Чи знає його керівництво про продаж будівлі, в якій вони працюють?
  • і основне питання – що буде з архівами землевпорядної документації і що буде із захистом інформації взагалі? Піде в приватні руки разом із будівлею?

Питання збереження інформації є найцікавішим, оскільки там зберігається документація, чутлива для національної безпеки. За часів екс-президента Януковича, така документація втратила гриф секретності, а значний обсяг перебував у відкритому доступі через спеціалізовані програми.

До яких наслідків призвела відкритість “закритої інформації” – відчули ми всі вже при перших бомбардуваннях на початку війни в 2022 році. Чого чекати тепер? Мабуть, ці питання будуть вирішуватись вже з нового робочого тижня…

P.s. А що там з гаражем на 4 бокси на Люстдорфській дорозі? Може, спочатку його продайте?

Від Investigator