В місті Ізмаїл з бюджету фінансується жорстоке поводження з тваринами. Про це свідчать документи і дані з відкритих джерел.

На сполох забили зоозахисники UAnimals 4 листопада.

23 жовтня Комунальне підприємство Ізмаїльської міської ради «Жилсервіс» уклало договір з ТОВ «Некрасівський полігон» (код ЄДРПОУ 35279607) на відлов безпритульних тварин з метою регуляції їх чисельності на території міста Ізмаїл. При цьому, чиновники надали підряднику право самостійно визначати подальшу долю тварин. Також договором була визначена вартість послуги – але не просто відлову, а відлову і знешкодження бездомних тварин – за 1 одиницю. Однак, цю частину договору КП «Жилсервіс» в описі предмета закупівель на порталі ProZorro не стали вказувати. «Знешкодження» тварин є в документах, які не кожен завантажить і прочитає, а в описі предмета закупівлі все «цивілізовано».

Виникають серйозні сумніви в законності укладеного договору, оскільки за даними Єдиного державного реєстру ТОВ «Некрасівський полігон» має всього 3 види діяльності:

  • Збирання безпечних відходів (код КВЕД 38.11) – основний;
  • Оброблення та видалення безпечних відходів;
  • Каналізація, відведення й очищення стічних вод.

У цьому переліку відсутні такі види, як «ветеринарна діяльність» (код КВЕД 75.00), яка до того ж вимагає наявності ліцензії, а також «мисливство, відловлювання тварин і надання пов’язаних із ними послуг» (код КВЕД 01.70).

Вже це визиває обґрунтовані сумніви, що ТОВ «Некрасівський полігон» буде здійснювати відлов бездомних бродячих тварин згідно зі статтею 24 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», оскільки у договорі відсутня низка обов’язкових вимог до підрядника, визначених законом, а саме:

  • про необхідність тимчасової ізоляції безпритульних тварин протягом 7 днів на карантинному майданчику для обстеження державною установою ветеринарної медицини, а у разі виявлення обставин, що загрожують життю чи здоров’ю оточуючих – передавати виловлених тварин спеціалізованим організаціям для лікування або умертвіння;
  • про необхідність повернення власникам тварин при наявності позитивного висновку ветеринара;
  • про необхідність утримання виловлених тварин протягом 2-х місяців для забезпечення можливості власнику вимагати повернення.

Жодного з перерахованого ізмаїльське КП «Жилсервіс» не вимагає від ТОВ «Некрасівський полігон». І якщо вашу собаку помилково зловлять «фахівці» цього підрядника, можете забути про її існування. Можливо, Ви доб’єтесь в суді якусь компенсацію, але про порятунок життя вихованця і не мрійте. За таких обставин зоозахисники вважають, що вилов бездомних тварин в Ізмаїлі, якщо він буде здійснюватися за цим договором, буде грубо порушувати вимоги Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Це вже не перший подібний договір, укладений з ТОВ «Некрасівський полігон». З цим підприємством за 2016-2018 роки без проведення тендеру було укладено 23 договори. Зокрема, 2 договори з КП «Жилсервіс» на послуги з регуляції чисельності безпритульних тварин в Ізмаїлі на суму 380 тис.грн.: від 23.10.2018 і від 31.07.2017, обидва на 190 тис.грн. і обидва на послуги з вилову безпритульних тварин. Також з ТОВ «Некрасівський полігон» укладало договори Управління житлово-комунального господарства Ізмаїльської міської ради – усього 4 договори на послуги з вилову і знешкодження бездомних тварин в Ізмаїлі на суму 532 тис.грн. Як свідчить пошуково-аналітична система .007, послуги профінансовані в повному обсязі.

В договорах за 2017 рік калькуляція вартості послуг із вилову і знешкодження безпритульних тварин не включає 7-денного утримання на карантинному майданчику – тільки витрати на приманку і прийом на полігон. Лише з 2018 року з’являється вартість послуги із 5-денного годування тварин і стерилізації, проте, в договорі так і не були прописані огляд ветеринаром, умови утримання виловлених собак і необхідність їх повернення в природнє середовище після стерилізації чи в притулок.

При цьому, за інформацією, розміщеною на сайті Держпродспоживслужби, ТОВ «Некрасівський полігон» не фігурує серед суб’єктів господарювання, що отримали ліцензію на ветеринарну діяльність. Виникає питання: як без ліцензії тоді проводилися роботи із стерилізації та евтаназії? Або не було ніякої евтаназії, а собак вбивали звичним для комунальників чином – просто труїли?

У червні і липні цього року в Ізмаїлі пройшли акції протесту проти масових вбивств безпритульних собак і кішок, які міська влада «приурочила» до боротьби з африканською чумою свиней. Через 3 місяці після цього ізмаїльська мерія знову укладає договір на вилов тварин і їх знешкодження. Невже Ізмаїлу знову необхідно чекати вбивств тварин на вулицях на очах у дітей? Адже це вже відбувалося не один раз, за свідченнями зоозахисників, і придунайська столиця поступово стає столицею шкуродерів-чиновників.

Втім, не виключаю, що вбивства тварин не будуть масовими, а укладений договір – це просто «договорняк» між комунальниками Ізмаїла і ТОВ «Некрасівський полігон» для виведення коштів. Після масових вбивств влітку в Ізмаїлі хіба знайдеться 1000 бездомних собак для вилову?

КП «Жилсервіс» має давні стійкі відносини з ТОВ «Некрасівський полігон». До того ж, КП «Жилсервіс» неодноразово без проведення тендерів укладало багатомільйонні договори з ТОВ «Некрасівський полігон» на закупівлю послуг з поводження з безпечним сміттям і відходами та їх утилізації. В системі ProZorro виявлено 3 таких договори і усі 3 вартістю 3 485 178 грн.: від 20.01.2017, від 21.04.2017, від 19.12.2017 (по усім договорам рівень фінансування невідомий – вірогідно, проплати не здійснювались через державне казначейство).

КП «Жилсервіс» не проводить тендери у зв’язку «з об’єктивною відсутністю конкуренції в силу технічних причин». При цьому в кінці 1990-х років, як повідомляли ЗМІ, Некрасівський полігон за непрозорими схемами був виведений з комунальної власності і відданий в користування Колективному підприємству «Комунальник». Основним бенефіціаром останнього є Юрій Дмитрович Клименко, який в різний час обіймав посаду заступника Ізмаїльського міського голови.

За даними аналітичного модуля bi.prozorro КП «Жилсервіс» уклало з полігоном договорів майже на 11 мільйонів, а конкурентною була лише 1 процедура з 24.

В останні років 10 на полігоні не припиняється горіння побутових відходів, в той же час в підпалах звалища Клименко Ю.Д. звинувачує місцевих жителів, які масово скаржаться на сморід. У даній ситуації не поспішає розбиратися не тільки Ізмаїльська міська рада, але й Ізмаїльська райдержадміністрація.

В 2015 році було вирішено створити міжвідомчу комісію, до якої увійдуть представники міста і району, представники екологічної інспекції, а також депутати Ізмаїльської міської ради. Але, за словами місцевих жителів, «віз і нині там».

Замість цього, Ізмаїльська мерія регулярно постачає звалище бюджетними коштами для подальшого функціонування, і, ймовірно, з цією ж метою «підкидає» грошей для знешкодження домашніх тварин аж ніяк не гуманним чином.

Дуже хотілося б, щоб в ситуацію поспішили втрутитися органи фінансового контролю та правоохоронні органи – не тільки для перевірки на предмет нецільового використання бюджетних коштів, але й для перевірки наявності або відсутності фактів жорстокого ставлення до тварин, що фінансується з бюджету.

Контакт по телефону з особою, вказаною на оголошенні про проведення закупівлі на порталі ProZorro – якимсь Семеном Михайловичем – нічого не дав. Семен Михайлович повідомив, що у нього немає часу розмовляти з журналістами по телефону, відмовився що-небудь коментувати і відповідати на питання і порекомендував подавати письмовий запит.

Коментар експерта з державних закупівель Тетяни Кориненко, члена «DoZorro Спільноті» від громадської організації «Криворізький Центр Розслідувань»:

«Дана ситуація має усі ознаки злочину, передбаченого ст. 299 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з тваринами) і карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років. Ст. 1 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», дає таке визначення: «жорстоке умертвіння тварин – умертвіння тварин без застосування знеболюючих засобів, що запобігають відчуттю тваринами болю і страху».

Виникає логічне запитання, що ж робить «на свій розсуд» з тваринами ТОВ «Некрасівський полігон», якщо ж він застосовує знеболюючі, то на підставі чого, чи ведеться облік цих препаратів?

У Кривому Розі була подібна ситуація. Зоозахисники забили тривогу, подали заяву в поліцію за статтею 299 ч.1 (кримінальне провадження № 12016040770000537 від 05.03.2016). Слідство ведеться досі, але в підсумку підрядника усунули. І місто намагається знайти цивілізовані шляхи вирішення проблеми.»

Авторка:  Олена Кравченко

Від Investigator