В Прикінцевих положеннях Закону України № 2515-VIII від 04.09.2018 «Про внесення змін до деяких законів України щодо транскордонного співробітництва» Кабінету міністрів України доручалось в 3-місячний термін забезпечити створення та функціонування реєстру угод про транскордонне співробітництво, а також підвести під це відповідну нормативно-правову базу.

Джерело

Попри встановлений на законодавчому рівні термін, Кабмін цього так і не зробив. Натомість через рік з’явився наказ Міністерства розвитку громад та територій України від 18.11.2019 №270 «Про затвердження Порядку повідомлення та забезпечення функціонування реєстру угод про транскордонне співробітництво», де створення Реєстру відтерміновано ще на півроку. Скоріш навіть не створення Реєстру, а надання інформації облдержадміністраціями до Міністерства для подальшого створення реєстру.

Джерело

Але, враховуючи, що цей наказ набув чинності лише 21.01.2020, облдержадміністрації нададуть до Мінрегіону інформацію відносно угод про транскордонне співробітництво не раніш 21.07.2020 (якщо не пізніше). Як Ви гадаєте, такими темпами до кінця поточного 2020 року реєстр з’явиться у відкритому доступі?

Джерело

Тим часом на сайті Міністерству розвитку громад та територій України розміщується зовсім інший реєстр – «Реєстр міжрегіональних угод про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво».

Джерело

Скоріш навіть не реєстр, а доступний в онлайн-режимі табличний файл 2-хрічної давнини, в редакції від 26.04.2018 року. 

В цьому файлі браузер Google Chrome дозволяє проводити редагування, без зберігання звісно, але скріншотів можливо зробити досхочу. Будь-яких. Ось наприклад:

Гумор гумором, а між тим якість введеної інформації свідчить, що навіть «Реєстр міжрегіональних угод про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво» Міністерству розвитку громад та територій України вести не під силу. 

Так, в даному реєстрі по Одеській області серед перш угод значаться Угода формування Єврорегіону «Нижній Дунай» та Угода про співробітництво між Одеською ОДА, Одеською обласною радою та радою повіту Ясси (Румунія). А найменування країни для румунської сторони цих угод в реєстр внесено неправильно: «Ресупубліка Румуния» і «Ресрубліка Румунія»:

Джерело

Мабуть, для українських чиновників необхідно впроваджувати не лише екзамен з української мови, але й з географія, щоб вивчили правильній найменування країн, щонайменше – країн-партнерів України. Адже у Румунії в найменуванні було присутнє слово «республіка» ще за соціалістичних часів (Соціалістична республіка Румунія), а з тих пір минуло вже понад 30 років.

Маємо те, що маємо. Реєстру угод про транскордонне співробітництво – немає, натомість є інший – «Реєстр міжрегіональних угод про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво», але з помилками і у вигляді звичайного табличного файлу 2-хрічної давнини. Така собі «цифрова діджиталізація» у виконанні Мінрегіону. 

Власне, ось цей реєстр з помилками – це все, що Мінрегіон зробив для розвитку транскордонного співробітництва. А реєстр угод про транскордонне співробітництво, який Мінрегіон тільки планує створити, буде мало чим відрізнятися від цього текстового файлу, оскільки також матиме вигляд таблиці з 16 стовпчиками і жодної онлайн-форми.

Джерело

Цікаво, а є якийсь інший центральний орган виконавчої влади, де можливо побачити, які в нас є єврорегіони та що в них робиться в рамках транскордонного співробітництва? Чи це ми отак інтегруємося в Європу? За допомогою реєстрів з помилками?

https://www.facebook.com/notes/674809623428940/